M. Ward breekt lans voor Daniel Johnston

7 april 2012

Matthew Ward – zijn vrienden noemen hem ‘M’, dus werd zijn artiesennaam M. Ward – steekt niet onder stoelen of banken dat Daniel Johnston is een zeer grote inspiratiebron voor hem is. De manisch depressieve zanger, gitarist en componist, kwam een paar jaar geleden even uit de obscuriteit toen er een aangrijpende documentaire over zijn bizarre leven was gemaakt: The Devil And Daniel Johnston. Te zien was een hulpeloze, vroegoude man, die nog altijd bij zijn ouders woonde en troost vond in het schrijven en opnemen van liedjes, die hij via cassettebandjes verspreidde. De verpersoonlijking van een getormenteerde ziel.

Onbekend is Johnston nog altijd, al verscheen in 2004 het dubbelalbum Discovered Covered waarop tal van artiesten, onder wie Tom Waits, eels, Vic Chesnutt en Beck liedjes van hem coverden, op de ene cd+ op andere stonden de originelen. Ward deed Story Of An Artist, met prachtige zinnen als: Everyone, and friends and family / Saying, "Hey! Get a job!" /" Why do you only do that only? "  / "Why are you so odd?". Hij vertolkte het vaak bij zijn shows en het werd een soort publieksfavoriet.

“De beste liedjes van Daniel Johnston zijn te vergelijken met wat John Lennon schreef – zeker zo interessant en hij schreef veel goede liedjes", vindt Ward. "Maar Johnston is nog altijd nagenoeg onbekend. Ik heb er een soort van taak van gemaakt hem bekender te maken."Op het album Post-War stond To Go Home, op het nieuwe album A Wasteland Companion is Sweetheart te horen, dat zelfs binnen het obscure oeuvre van Johnston een dark horse is. “Het komt van een van zijn vroegste cassettes. Die zijn inmiddels zeldzaam en zeer moeilijk te vinden. Maar als ik er weer eentje op de kop tik, ben ik zo blij als een kind.” Het zijn altijd zeer basale opnamen. “Die ruwheid is juist de charme, het daagt me uit mijn eigen versie van het liedje te maken.”

M. Ward wil de muziek van Daniel Johnston onder de aandacht brengen, maar heeft geen behoefte met hem samen te werken. “Ik heb nooit contact met hem gezocht en zal dat ook niet doen.”

A Wasteland Companion ligt inmiddels in de winkel. Een recensie staat in de nieuwe Heaven die binnenkort verschijnt.