Made in Holland: The Gospel Sessions

19 mei 2015

The Gospel Sessions is een project van Onno Smit en Paul Willemsen die samen muziek maken in rootsband Beans & Fatback en funkformatie Lefties Soul Connection. De twee wilden een eerbetoon brengen aan de gospelmuziek en benaderden daarvoor de in Nederland wonende Amerikaanse zangeres Michelle David. Als kind zong zij gospels in de kerk en later op grote podia. Smit en Willemsen deden het anders: “We kleedden de muziek helemaal uit en zochten naar de essentie van de gospel.”

David trad de afgelopen jaren op in theaterproducties als The Sound of MotownBig, Black & Beautiful en The Glory of Gospel. Daarnaast zingt ze in Lefties Soul Connection. Smit en Willemsen peilden haar voor The Gospel Sessions, maar de zangeres zag het project aanvankelijk niet zitten. Pas toen ze begreep dat de aanpak anders dan normaal zou zijn, hapte ze toe.

“Wij komen niet uit die muzikale traditie en wilden het niet nadoen”, legt Smit uit. “Het moest geen retroplaat vol gospelclichés worden, zodat iedereen het leuk kan vinden. De uitdaging voor ons was om te onderzoeken wat nou de essentie van die muziek is. En volgens ons draait het heel erg om ritme.” Voor Michelle David was het een nieuwe ervaring: “Ik heb alleen maar gospels op grote podia gezongen. Op deze manier gospel zingen was juist heel intiem. Ik zong meer verhalen voor mezelf. Naar binnen gericht, niet naar buiten. Zo had ik gospel nog nooit benaderd.”

The Gospel Sessions Vol. 1 is goeddeels in één dag opgenomen. “We wilden het livegevoel op de plaat, alleen dan werkt deze muziek”, aldus Willemsen. “Het gaat om een trance, een groove. Heel simpel, maar het is essentieel dat je hoort wat er tussen de muzikanten gebeurt. Na één dag jammen in de studio wisten we eigenlijk al wat het ging worden. Michelle heeft nog wat geschaafd aan de teksten, maar na twee dagen was de plaat in feite al af. Een heel raar gevoel was dat."

Ook David was onder de indruk van de sessies: “Na een dag hadden we al acht nummers af. Wie kan zoiets nou? De opnames die je op het album hoort zijn helemaal live, er is niks aan bewerkt. Ik hoor mezelf kauwen, ademen en een fout maken. En ik vind het geweldig, het is heel puur. Voor het eerst klink ik puur.”

Bekijk het complete interview

The Gospel Sessions live: 17 juni op Oerol, Terschelling; 24 juli op Zwarte Cross, Lichtenvoorde, 26 juni in De Vorstin, Hilversum.

© FaceCulture