Malcolm Holcombe: muzikale zwerver

4 oktober 2012

Als Malcolm Holcombe niet zo’n uitzonderlijke liedjesschrijver en artiest was, betwijfel ik of we ooit van hem zouden hebben gehoord. ‘Nogal wiedes,’ hoor ik u denken, al verzoek ik u dan toch de zin even opnieuw te lezen en de nadruk vooral op het woord ‘uitzonderlijke’ te leggen. Want als Holcombe slechts ‘goed’ was geweest, denk ik dat hij er niet in zou zijn geslaagd zijn muziek aan de man te brengen. Hij kampt namelijk met een aantal problemen. Zo ziet hij er uit als een zwerver die je op straat nog geen dubbeltje zou geven en zingt hij met zo’n gruizige stem dat je daar aan moet wennen. Maar op ieder album overtuigt Holcombe door de pure kwaliteit van zijn muziek.

Doorgaans verschillen zijn platen weinig en zijn nieuwe album Down The River is wederom een mooie mix van bluesy rockers, rootsy schuivers en folky ballades. Wat dit keer wel verrast, is de kwaliteit van de begeleiders. Niet de gebruikelijke groep onbekenden, maar klasbakken dit keer, als Darrell Scott, Victor Krauss en Tammy Rogers. Waarbij ook nog eens vocale ondersteuning wordt geleverd door Emmylou Harris, Steve Earle en Kim Richey. Ongetwijfeld zal producer Ray Kennedy hier een doorslaggevende rol in hebben gehad, maar het feit dat Holcombe zo’n grootheid kon strikken voor de productie – terwijl hij beslist geen groot label achter zich heeft staan – doet vermoeden dat al deze muzikanten werden aangetrokken door Holcombe’s kwaliteiten. Door de superieure begeleiding stijgt Down The River overigens met gemak boven zijn eerdere albums uit.

Eind van deze maand doet Malcolm Holcombe Nederland aan voor een aantal concerten: 21 oktober in Paradiso, Amsterdam; 22 oktober in Mr. Frits, Eindhoven; 23 oktober in Qbus, Leiden; 25 oktober in Transvaria, Den Haag; 26 oktober in Toogenblik, Brussel; 27 oktober in Brocope, Oldeberkoop; 28 oktober in Amer, Amen.