Mamar Kassey: geheimtip

6 juni 2014

Het aanstaande Pinksterweekend vindt de dertigste editie van Music Meeting plaats. Met prachtig weer in het vooruitzicht, is er weinig reden om niet naar Park Brakkenstein in Nijmegen af te reizen. Op het driedaagse festival treden artiesten op die vaak niet zijn te scharen in een hokje. Onder het motto: de beste muziek die je zelden ziet, staat er ook dit jaar veel moois op het programma. Zoals de groep Mamar Kassey uit Niger. Heaven sprak met voorman Yacouba Moumouni naar aanleiding van het net verschenen album Taboussizé-Niger.

Mamar Kassey komt uit het straatarme Niger, het oostelijke buurland van Mali, ten zuiden van de Sahara. Het achtkoppige ensemble herbergt leden uit diverse met elkaar verstrengelde bevolkingsgroepen, waaronder de Fula, Songhai, Djerma en Hausa. Tot het fascinerend inheemse instrumentarium behoren de twaalfsnarige kamel ngoni, de driesnarige molo, de tweesnarige komsa en, niet in de laatste plaats, de fulani fluit. Moumouni’s volle stem, ooit getypeerd als ‘honing met peper’, wordt opgezweept door twee zangeressen, die op het podium ook als zwierige danseressen fungeren. Hoewel vooralsnog minder wereldberoemd laat Mamar Kassey zich gerust in één adem noemen met het Malinese toporkest Bassekou Kouyate & Ngoni Ba.

Op zijn tiende liep Yacouba Moumouni (48) na herhaaldelijke mishandeling door zijn oudere broer weg van huis, opmerkelijk genoeg met toestemming van zijn moeder, die haar echtgenoot toen pas had verloren. Binnen een week liep het herdersjongetje de slordige tweehonderd kilometer naar de hoofdstad Niamey, waar hij een tijdlang op straat leefde totdat hij een onderkomen vond als huishoudelijk hulpje bij Absatou Dante, de directrice van het nationale ballet- en muziekgezelschap van Niger. In ruil voor allerlei hand-en spandiensten wilde de fluitist van het orkest hem wel les geven, maar zijn instrument weigerde hij uit te lenen. Waarop Yacouba van bamboe zelf een fluit knutselde en zich driftig oefenend in zeven jaar het complete repertoire eigen maakte. Toen het gezelschap een keer moest optreden voor de president en de fluitist dreigde niet te zullen spelen als hij niet eerst een fles whisky kreeg, liet Moumouni schoorvoetend weten wel voor hem te kunnen invallen. Die avond speelde hij de sterren van de hemel.

In de komende Heaven staat een interview met Yacouba Moumouni. Mamar Kassey live: zaterdag 7 juni Music Meeting Nijmegen; 3 juli in Bimhuis, Amsterdam; 6 juli op Afrikafestival, Hertme.