Mark Lanegan, de zanger van het duister

23 februari 2012

Zeker op deze herfstachtige winterdag valt er door de smalle liggende ramen ternauwernood licht in de langwerpige ruimte. Daar zit aan de hoek van een grote vergadertafel in het schemerdonker een norsig ogende man met een getekend gelaat en getatoeëerde handen. Het is Mark Lanegan, de Beëlzebub van de popmuziek, de zanger met de grafstem die zo obsessief de duistere kant van de mens belicht.

“Een man van weinig woorden”, zo wordt hij steevast omschreven. Verder gaat het verhaal dat hij eens tijdens een persdag via een hotelraam het hazenpad koos, niet in de laatste plaats natuurlijk om crack te scoren. Maar dat was toen en dit is nu. Mark Lanegan is niet voor niets al enige tijd drugsvrij en aan de energiedrank. Ter promotie van zijn prachtige nieuwe album Blues Funeral houdt hij van tamelijk vroeg in de ochtend tot behoorlijk laat in de middag audiëntie in een Amsterdams hotel. Wij zijn als eerste na de lunchpauze aan de beurt. Of hij zich vandaag tot dusver een beetje vermaakt heeft, informeren we langs onze neus weg. Een geamuseerd glimlachje plooit zich om zijn lippen.

Hij bekijkt het meegebrachte exemplaar van de Heaven, waarin het interview staat met Isobell Campbell, de Schotse zangeres met wie hij nu al een jaar of zes een onwaarschijnlijk duo vormt. Gemaakt toen jullie laatst in de Tivoli in Utrecht optraden, lichten we toe. Enigszins verschrikt kijkt Mark Lanegan op. “Daar zat ik toch niet bij? Of wel soms?” We kunnen hem geruststellen. “Ik dacht al.” Waarna het vraaggesprek een aanvang kan nemen.

Lees het interview met Mark Lanegan in de nieuwe Heaven.

Lees het Heaven-interview met Isobell Campbell op Popstukken.

Voor het optreden van de Mark Lanegan Band op 28 februari in De Oosterpoort te Groningen zijn nog tickets verkrijgbaar. De concerten in Amsterdam, Eindhoven en Antwerpen zijn uitverkocht.