Mary Gauthier naar Nederland

2 september 2014

Voor Mary Gauthier (52) is liedjes schrijven a healing art, een bezigheid die moet leiden tot verlichting en schoonheid – het liefst ook in die volgorde. Haar jongste album Trouble & Love, gemaakt na haar relatiebreuk twee jaar geleden, komt aan beide tegemoet.

Meer dan dertig liedjes schreef ze nadat haar geliefde haar had laten zitten. Muziek als therapie. “De eerste nummers waren te verdrietig, het verlies was te pijnlijk. De breuk overkwam me min of meer. Ikzelf wilde de relatie niet beëindigen. Het haalde mijn leven overhoop, het bracht me tot wanhoop. Wie mijn geschiedenis een beetje kent, weet dat ik moeite heb me echt te binden. Had ik eindelijk iemand gevonden met wie dat wel lukte, dacht ik.”

Drag Queens In Limousines

Mary Gauthier begon haar leven als vondeling. Over de zoektocht naar haar biologische moeder gaat The Foundling, dat vier jaar geleden uitkwam. De apotheose van dat album is een verslag van een onthutsend telefoongesprek met haar biologische moeder, een ronduit onverschillige vrouw. Op haar vijftiende liep Mary weg uit het pleeggezin, ze kon de koeionerende pleegvader niet langer verdragen. Jarenlang verkeerde ze aan de zelfkant van de samenleving, tussen travestieten, verslaafden en gauwdieven. Ze zingt erover op het vijftien jaar geleden verschenen Drag Queens In Limousines, waarmee haar carrière als singer-songwriter een opmerkelijke vlucht nam, op haar zevenendertigste, amper twee jaar nadat ze haar eerste zelf geschreven liedje had vertolkt op een open podium. Ze had zich toen inmiddels via baantjes als bordenwasser opgewerkt tot mede-eigenaar van een goedlopend cajunrestaurant in Boston.

Trouble & Love

“Liedjes hebben me altijd verder gebracht”, zegt Mary Gauthier. “Dit keer hebben ze me door een van de donkerste perioden van mijn leven geholpen.” Van de drie dozijn nummers kwamen er welgeteld acht op Trouble & Love terecht. “Schrijven is hard werken. Niet dat ik het moeilijk vind, maar ik ga graag tot het uiterste. Veel bleken er uiteindelijk niet goed genoeg, maar ze waren blijkbaar nodig om de liedjes te kunnen schrijven die het album wel hebben gehaald. Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat er geen slecht exemplaar tussen zit.”

Mary Gauthier live: 8 oktober in Lux, Nijmegen; 9 oktober  Theater in de Purmaryn, Purmerend; 10 oktober in Meneer Frits Eindhoven; 11 oktober in Stadstheater, Zoetermeer; 12 oktober in Theater de Stoep, Spijkenisse; 14 oktober in Dorpshuis De Schalm, Westwoud; 15 oktober in Schouwburg De Meerse, Hoofddorp; 16 oktober in Theater Junushoff, Wageningen; 17 
oktober in Amstelkerk, Amsterdam; 
18 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht; 19 oktober in Gigant, Apeldoorn.

Het hele interview met Mary Gauthier is te lezen in Heaven, nummer 5 2014. Wilt u uw favoriete artiesten niet meer missen, overweeg dan een abonnement.