Mayra Andrade breekt lans voor Tcheka

3 november 2011

“Op dit moment vind ik het moeilijk om naar hedendaagse muziek te luisteren. Op een of andere manier heb ik daarvoor even een blokkade in mijn hoofd. Jarenlang heb ik dag en nacht naar muziek geluisterd, ik moest naar muziek luisteren om in slaap te kunnen vallen. Maar voor Dor De Mar van Tcheka maak ik een uitzondering.”

Mayra Andrade is geboren op Cuba en heeft nooit op de Kaapverdische eilanden gewoond. “Maar ik ben opgegroeid met de muziek die mijn ouders thuis draaiden.” ‘Thuis’ was Angola, Senegal en West-Duitsland, waar haar vader als militair attaché van Kaapverdië was gestationeerd. Inmiddels woont ze alweer bijna tien jaar in Parijs, waar ze ooit min of meer werd ontdekt door Charles Aznavour, die een duet met haar opnam.

Ze voelt zich Kaapverdische, al wordt ze geregeld voor Braziliaanse aangezien. “Le Cap-Vert is mangé par le Brasil”, zegt ze. Kaapverdië ligt in de slagschaduw van het immens grote Brazilië. “Onze lusofone cultuur is verwant, zodat mensen al snel denken dat we uit Brazilië komen. Cultureel en muzikaal hebben we natuurlijk veel gemeenschappelijk. In mijn muziek zitten veel Braziliaanse kleuren en ik luisterde veel naar Braziliaanse muziek. Nog steeds trouwens. Maar ik voel me totaal niet Braziliaans.”

Op deze plek wil ze een lans breken voor de Kaapverdiaanse gitarist en songwriter Tcheka, die met Dor De Mar net een nieuw album heeft uitgebracht. “Tcheka is zo goed en zo onbekend. Hij heeft te weinig zakelijk instinct”, zegt ze stellig. “De zakelijke kant van de muziek vraagt veel energie, terwijl je je als muzikant vooral met muziek bezig wilt zijn. Maar je moet gesprekken aangaan over onderwerpen vervelend zijn. Tcheka woont nog steeds in zijn geboortedorp op Kaapverdië. Ik geloof echter dat hij nu beseft dat hij bepaalde keuzes moet maken om zijn boot aan het varen te krijgen of hoe je dat noemen wilt.”

Ze heeft voor haar carrière moeten knokken. Op dit moment regelt ze alles zelf. “Maar dat kost veel tijd. Wil je opschrijven dat ik op zoek ben naar een manager. Maar wel een betrouwbare”, lacht ze.

Het uitgewerkte interview met Mayra Andrade komt in de volgende editie van Heaven (verschijningsdatum 15 december).