Medfest presenteert Orange Blossom (en anderen)

12 februari 2019

Medfest is een nieuw en bijzonder rondreizend muziekfestival met artiesten uit de temperamentvolle en culturele wereld rond de Middellandse Zee. Het Franse Orange Blossom, de Marokkaanse Hindi Zahra en de Turkse Linet zijn de headliners van het festval dat zich in vijf optredens aandient in respectievelijk Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

De Franse band Orange Blossom brak mondiaal door dankzij hun titelsong van de Netflix hitserie Marseille. De band is op 22 februari voor het eerst te vinden op een Nederlands podium. Daarmee zijn de Fransen ook de eerste buitenlandse openingsact van Medfest. Naast optredens van Orange Blossom op 22 en 23 februari in respectievelijk Amsterdam en Eindhoven, treden de Turkse Linet en Marokkaanse Hindi Zahra op drie andere Medfest-data aan in maart dit jaar. Behalve de gasten uit het zuiden is er ook een belangrijke muzikale bijdrage van het Medfest Ensemble: een muzikale keurtroep onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. Door dit collectief met zeer getalenteerde muzikanten uit alle mediterrane windstreken wordt de muzikale invulling van de in totaal vijf shows voor de pauze verzorgd. Na de pauze is het podium voor de eerdergenoemde artiesten.

Orange Blossom

Orange Blossom opereert binnen de intrigerende grenzen van psychedelische rock à la Pink Floyd, klassieke Egyptische muziek zoals die van zangeres Oum Kalthoum en de postpunk å la Joy Division. Volgens vele critici een regelrechte aanrader.

Linet

Met haar krachtige, veelzijdige stem is de Turkse superster Linet een fraaie naam op het Medfest affiche. Linet is van Turkse ouders, maar werd geboren in smeltkroes Israël. Haar moeder was eveneens een bekende Turkse zangeres. Linet zingt in maar liefst zes talen, waaronder Spaans en Grieks. Voor de eerste keer in haar carrière zal ze met haar eigen band in Nederland de vele fans toezingen.

Hindi Zahra

Hindi Zahra zingt in het Engels, Frans en Zuid-Berbers. Haar stijl doet het meest denken aan de muziek van Billie Holiday, Patti Smith, Manu Chao en Norah Jones. Hindi groeide op in Khouribga, Marokko, om op latere leeftijd naar Parijs te verhuizen. Haar debuutalbum Handmade verscheen bij Blue Note Records, met haar hits Beautiful Tango, Oursoul en Try And Stand Up.

Medfest Ensemble

Speciaal voor Medfest is het Medfest Ensemble in het leven geroepen onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. Zij brengen tijdens de 5 Medfestshows voor de pauze een fascinerend programma met de Turkse fluitiste Melek Mosso, de Marokkaanse zanger en gimbri-speler Farid Ghannam, de Roemeense klarinettist Alex Simu, de Turkse violist Derya Turkan, de Marokkaanse udspeler Mohamed Ahaddaf en de Italiaanse percussionist Francesco Bongiorno.

Medfest: vrijdag 22 februari in Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam met Orange Blossom & Medfest Ensemble; zaterdag 23 februari in Muziekgebouw Eindhoven met Orange Blossom & Medfest Ensemble; zondag 10 maart in De Doelen, Rotterdam met Linet & Medfest Ensemble; woensdag 13 maart in Zuiderstrand Theater, Den Haag, met Hindi Zahra & Medfest Ensemble; vrijdag 15 in TivoliVredenburg, Utrecht met Hindi Zahra  & Medfest Ensemble