Melanie De Biasio: onaardse schoonheid

20 augustus 2016

Een verbijsterend mooie luisterervaring volgens mij: Blackened Cities van Melanie De Biasio. Een nummer van maar liefst 24 minuten en 16 seconden, dat je dus nooit op de radio zal horen. Het staat op haar dit jaar verschenen ep met dezelfde titel en met enkel ook dit ene nummer. Gedurfd van deze Italiaans-Belgische jazz-zangeres, die duidelijk buiten de lijntjes kleurt en zelfs het experiment niet schuwt. Intrigerende muziek van een onaardse schoonheid. Het enige album ooit dat ik in Heaven een 10 heb toebedeeld. De perfectie bereikt dus.

Haar eerdere twee albums - A Stomach Is Burning (2007) en No Deal (2013) - leunen eerder tegen de 'gewone' jazz aan, maar ook dan al klinkt Melanie De Biasio nogal eigenzinnig. Haar optredens zijn evenzeer bijzonder. Ik zag haar ondertussen een drietal keren live en vooral de eerste keer, op Jazz Middelheim, werd ik van mijn sokken geblazen, omdat ik toen nog niet wist wat ik kon verwachten. Het was een bijna geestverruimende ervaring, een meditatieve trip. Alhoewel ik me best kan voorstellen dat anderen dit juist saai zullen vinden - moet kunnen.

Maandagavond geeft Melanie De Biasio in het kader van de Feeërieën in het Warandepark in Brussel een concert. Gratis nog wel, dus grijp die kans, want over een paar jaar is ze misschien wel wereldberoemd.