In memoriam: Davy Jones

1 maart 2012

The Beatles verslaan na een kansloze nederlaag en een rockicoon dwingen zijn naam te veranderen – Davy Jones is de naam. De zanger van The Monkees legde het op 9 februari 1964 af tegen zijn landgenoten in de Ed Sullivan Show. Een paar jaar later verkocht zijn groep op het hoogtepunt meer platen dan The Beatles. Zijn land- en naamgenoot zag zich door Davy’s populariteit genoodzaakt een andere naam te zoeken. Hij koos David Bowie. Monkee Davy Jones overleed woensdag 29 februari op 66-jarige leeftijd.

Davy Jones, geboren 30 december 1945 in Manchester, heeft acteertalent en ziet er goed uit. Hij speelt vanaf zijn elfde, onder meer in de Britse tv-serie Coronation Street. De volgende stap is Oliver!, de musical gebaseerd op Oliver Twist van Charles Dickens. Na Londen wacht Broadway. Op 9 februari 1964 doet de jonge cast van Oliver! twee nummers in het tv-programma dat carrières maakt: de Ed Sullivan Show. De sullige presentator ontvangt onder anderen te gast The Beatles – eerste keer op tv in de States –,  wereldkampioen goochelen Fred Kaps uit Utrecht, en de cast van Oliver!, met het talent Davy Jones. The Beatles staan op het punt Amerika over te nemen, daar kunnen Jones en zijn makkers niet tegenop, hoe voortreffelijk hij ook zingt, dat bewijzen de dvd-beelden.

Davy Jones voelt zich op zijn gemak in de States, op het toneel en in de muziek. Amerika is rijp voor zijn eigen Beatles – The Monkees. Davy Jones is een gedroomd groepslid met het oog op de geplande tv-serie: een knap goed zingend meisjesidool – een beetje een Beatle. The Monkees, Michael Nesmith, Peter Tork, Mickey Dolenz en Davy Jones kunnen instrumentaal nog niet veel, maar dat verandert snel onder leiding van Nesmith. Ze krijgen meestercomponisten toegewezen als Neil Diamond en Carole King. De tv-serie met het dunne maar onverslijtbare Monkees Theme scoort overal hoge kijkcijfers, niet het minst in Nederland. De singles van de groep halen hoge noteringen: Last Train To Clarksville, A Little Bit Me, A Little Bit You, I’m A Believer, Daydream Believer, Pleasant Valley Sunday –steeds beter.

De groep eist al snel eigen inbreng in composities en keuzes voor albums. Dat levert na de niet opzienbarende eerste elpee – hoe goed was die van The Beatles eigenlijk? – een serie heel aardige albums op. Daarop ontbreken de uitstekend verkopende singles, een bewijs van te prijzen eigenwijsheid.

Heel lang duurt het niet. De groep valt na zes jaar uit elkaar na onderlinge problemen, muzikaal en laten we zeggen drugsgerelateerd. Ze komen weer bij elkaar in de jaren tachtig, mede door het onverwachte succes van de oude shows, uitgezonden door MTV. In 1997 toeren ze voor het laatst als kwartet, daarna houdt Nesmith het voor gezien. Tork, Dolenz en Jones doen een geweldige tournee ter herdenking van hun 45-jarig bestaan. Davy Jones gaat altijd solo door. Op 18 februari deelt hij het podium in New York met B.B. King.

Woensdag 29 februari overlijdt Davy Jones aan een hartaanval.

Ga voor prachtige foto’s uit het leven van Davy Jones naar www.rollingstone.com. Daar ook uitgebreide verhalen en reacties.