Men At Work tourt (weer)

20 juni 2019

Terwijl veel oudgedienden uit de rockmuziek met een afscheidstour op het punt staan hun bühnelichten te doven, staat juist een Australische grootheid van weleer op om volop in de spotlights te staan. Men At Work zoekt de concertzalen weer op. Frontman Colin Hay wijst er wel op dat er dingen zijn veranderd rond de groep achter hits als Down Under en Overkill. Zondag 23 juni staat de formatie in de Amsterdamse Q-Factory.

Men At Work terug? De verwarring is groot nu voor het eerst in jaren concerten worden aangekondigd. Zanger Hay maakt duidelijk hoe het met de band staat: “Men At Work komt niet meer samen. Mede door het overlijden van bandlid Greg Ham is dat gewoonweg niet mogelijk.”Toch staat het duidelijk in de agenda’s van popzalen: live - Men At Work. Hoe zit dit?

Ringo Starr

De groep uit begin jaren tachtig is het geesteskind van Hay. Hij bedacht de naam en bracht de bandleden bij elkaar. “Als iemand het recht heeft om iets onder de naam Men At Work te doen, ben ik dat.” Het idee om weer Men At Workshows te geven, begon te broeien toen Hay vorig jaar met Ringo Starr and His All-Starr Band over de wereld trok. Hij zag hoe enthousiast mensen reageerden op de oude hits, waaronder die enkele van zijn hand. “Weet je, Men At Work is een groot deel van mijn leven en succes. Ook al waren we als band gestopt; in mijn achterhoofd bleef iets zweven. Daar deed ik verder niets mee. Als ik solo optrad – zeg maar een man at work - speelde ik nummers van het album dat ik op dat moment had uitgebracht. Daarnaast bracht ik natuurlijk ook enkele Men At Work-songs. Maar ik vroeg mij af hoe het zou zijn als ik een tour zou doen. Trekt dat publiek?” Volgens zijn promoter wel, mits Hay er een Men At Work-stempel opdrukte.

Experiment

Hay dacht erover na en besloot het te doen. Hij ziet de tournee vooral als een experiment. “Ik ben benieuwd of mensen komen. En wat ze accepteren? Want als je de huidige bezetting van de band bekijkt, is die niet de oude Men At Work. Ik ben het enige originele lid.” Eigenlijk heeft Hay geen kort antwoord op de vraag waarom hij nieuw leven in Men At Work blies. “Ergens voelt het wel een beetje vreemd om weer onder de bandnaam te gaan toeren. Tussen midden jaren negentig en 2002 traden Greg en ik als Men At Work op. Dat was niet alleen om de oude liedjes opnieuw te spelen. Het was vooral om te kijken of er nog ongedane zaken met de naam Men At Work was. Er waren zelfs plannen om nieuwe nummers te maken, maar dat is er nooit van gekomen.”

Nieuw leven anno 2019 komt onder meer van de musici die Hay om zich heen heeft verzameld. Stuk voor stuk toppers uit onder meer Cuba en Guatemala. “Een paar van die jongens waren nog niet eens geboren toen Men At Work begon”, lach de bijna 66-jarige Hay. “Als ik bij hen ben voel ik mij niet oud… Hoewel, misschien een beetje. Maar ik verberg het goed.”

Feestje

Bezoekers van de aanstaande show in Amsterdam kunnen een feestje verwachten, zegt Hay. “Ik denk dat je onze Men At Work-optredens wel zo kunt noemen. Het voelt alsof je naar een feestje gaat, waar je veel bekenden wil en zal ontmoeten. Er zijn altijd wat verassingen en een paar mensen die je niet kent. Zo zal het voelen. Natuurlijk komen hits als Down Under, Overkill, It’s A Mistake et cetera voorbij. Plus: we zullen een paar nummers spelen die de oorspronkelijke Men At Work nooit live hebben gespeeld.”

Men At Work live: zondag 23 juni in Q-Factory, Amsterdam. Living Room Heroes verzorgt het voorprogramma.