Meschiya Lake brengt New Orleans mee

5 juni 2013

Het is crisis en dan willen we onwillekeurig crisistijdmuziek horen. Daardoor wint muziek uit de jaren twintig tot en met veertig zo snel en krachtig aan populariteit, denkt Meschiya Lake. De zangeres uit New Orleans is een van de rijzende sterren in die categorie 'crisismuziek'. Ze tourt vanaf vandaag door Nederland met haar Little Big Horns.

Meschiya Lake heeft na een avontuurlijke zwerftocht haar stad gevonden. 'Ik heb jaren rondgetrokken met een reizend circus, een van mijn acts was glas eten. Een zangeres hadden ze niet direct nodig, maar ik zong wel geregeld met hun Black Santa Orchestra. Daar werk ik nu nog wel eens mee.'

Toen het circus New Orleans aandeed, wist Lake: 'Dit is mijn stad.' Ze dompelde zich onder in de traditie en folkore van The Big Easy en de muziek, zwanger van het verre verleden. De orkaan Katrina veranderde de stad, niet de muziek. 'Ik kwam terecht bij de Loose Marbles, die traditionele muziek maakten. We trokken door Amerika en naar Europa. Ik herinner me mijn eerste keer in Amsterdam nog heel goed. Daar hebben we gezongen en gedanst op de Dam.' Die dans is de lindy hop, ook al traditioneel, met veel improvisatie en af en toe een stramien. Meschiya Lake heeft zich voor altijd gecommitteerd aan de lindy hop, door zich ruim te laten tatoeëren, sinds een eeuwigheid teken van de adepten.

Meschiya Lake's nieuwe cd Fooler's Gold gaat meer de kant van de blues op. Het is wederom een combinatie van eigen composities en standards. Op tournee neemt ze haar Little Big Horns mee, die elk gehoor in de sfeer brengen van New Orleans, jaren twintig.

Meschiya Lake and The Little big Horns: vanavond, woensdag 5 juni - Burgerweeshuis, Deventer; donderdag 6 juni – Merleyn, Nijmegen; vrijdag 7 juni – Paradiso, Amsterdam; zaterdag 8 juni - De Oosterpoort, Groningen; zondag 9 juni – Ekko, Utrecht; maandag 10 juni - Nieuwe Nor, Heerlen; dinsdag 11 juni - Qbus, Leiden; woensdag 12 juni – Rotown, Rotterdam; vrijdag 14 juni - Paard van Troje, Den Haag; zaterdag 15 juni – Houtfestival, Haarlem; zaterdag 15 juni - Naked Song Festival, Eindhoven

In het nieuwe nummer van Heaven – die verschijnt op 12 juni – kunt u het hele interview lezen met Meschiya Lake