Met Heaven naar Sjock

9 mei 2018

Kick Out The Jams, Motherfuckers!, klonk het een halve eeuw geleden vanaf het podium van de Grande Ballroom in Detroit. Was getekend MC5, de legendarische voorlopers van wat de punkbeweging zou worden. Op 6 juli klinkt deze strijdkreet over de festivalweide van Sjock in het Belgische Gierle. Oerlid Wayne Kramer doet oude tijden herleven als hij met zijn 'supergroep' MC50 het legendarische debuutalbum van zijn vroegere band integraal komt spelen. Eén lezer van Heaven kan er - met vriend(in) - voor nop heen.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat de vrijdagavond van dit driedaagse festival in het teken van 'The Motor City'. Zetten vorig jaar eerst The Gories en aansluitend The Dirtbombs uit Detroit, spil van beide bands is Mick Collins, een daverende show neer, nu zijn alle ogen gericht op 'Brother' Wayne Kramer. Hij wordt, volgens eigen zeggen, vergezeld door 'a group 40-to-70-year-old punks on a meth power trip'. Een wisselende groep muzikanten die stuk voor stuk op een of andere wijze zijn beïnvloed door de MC5.

Niet de minsten

En het zijn niet de minsten waarmee hij zich omringt. Voor België staan deze vier op de rol: gitarist KimThayil (Soundgarden), drummer Brendan Canty (Fugazi), zanger Marcus Durant (Zen Guerrilla) en bassist Doug Pinnick (King's X). Op andere festivals kunnen zo maar bassist Don Was (Was Not Was) en drummer Matt Cameron (Pearl Jam) van de partij zijn. En op selecte data kruipt zelfs Dennis Thompson, een van de vijf oerleden, achter de drumkit. Daarmee moeten we het doen, want de rest is niet meer. Zanger Rob Tyner, van die kreet, overleed in 1992, Fred 'Sonic' Smith, gitarist én echtgenoot van Patti, in 1994 en bassist Michael Davis in 2012.

Alternatief én onafhankelijk

Natuurlijk is er veel meer te beleven tijdens Sjock dat de 43e editie beleeft en het oudste alternatieve én onafhankelijke festival in de Lage Landen is. Gaandeweg is in de programmering de nadruk meer en meer komen te liggen op punk- en garagerock, rockabilly, surf en genres die daar tegenaan leunen. Dat legt de organisatie geen windeieren, want er is genoeg publiek dat de lauwe soep die op veel festivals wordt opgediend met liefde links laat liggen.

Mummies

Naast de op papier sensationele MC50 is ook de komst van The Mummies iets om naar uit te kijken. Het is het enige Europese optreden van deze dertig jaar geleden opgerichte garagerockband uit California waarvan de leden inderdaad in lappen gewikkeld hun kunstje doen. Amerika is trouwens hofleverancier, want ook de niet minder legendarische Descendents en Dead Kennedys komen daar vandaan, evenals Pennywise, The Bronx, Dwarves, Lords of Altamont en Nick Oliveri’s Death Electric. En niet te vergeten Nine Pound Hammer, de eerste band van gitarist Blaine Cartwright. Die speelde vorig jaar bij Sjock met zijn rock 'n' roll circus Nashville Pussy en solliciteerde vanaf de stage openlijk - en met succes, blijkt - naar een plaats op het affiche van 2018. Zweden levert No Fun at All, terwijl de Europese chapters van fanclub Turbojugend al warmlopen voor hun Noorse helden Turbonegro. De complete line-up telt een kleine veertig namen

Sympathieke prijzen

Sjock, een initiatief van de vrijwilligers van Jeugdhuis ’t Hoekske in Gierle, is laagdrempelig, betaalbaar, supervriendelijk en 'losjes strak' georganiseerd. Het clubhuis van de schutterij dient tijdens het festival als centrale ontmoetingsplek en veel inwoners leveren hand- en spandiensten. Wie wil kamperen, treft een prima onderkomen. En anders is de afstand - anderhalf uur met de auto vanaf Utrecht - niet echt een hindernis. Parkeren kan gratis naast de deur. Naast de programmering is ook de sfeer een verademing vergeleken met de door zakelijkheid gedomineerde mainstream die inmiddels in festivalland tot standaard is verheven. En alles ook nog eens tegen sympathieke prijzen. Het wordt een mooie zomer.

Tickets (prijzen exclusief servicekosten)

Dag- en combitickets zijn: vrijdag 27 euro; zaterdag 35 euro; zondag 35 euro; combi 3 dagen 70 euro; campingtickets kunnen alleen aan de ingang worden gekocht.

Met Heaven naar Sjock 2018

Voor de prijs hoef je het niet te laten, Sjock is gewoon goedkoop. Maar het kan nóg goedkoper, want Heaven mag 1 set van 2 combitickets verloten. Een winst van 140 euro, kassa! Dus wil je kans maken op drie geweldige dagen tijdens een superleuk festival, stuur dan een mail met daarin het antwoord op de volgende vraag: Op welke data werd het album Kick Out The Jams van MC5 in de Grande Ballroom in Detroit opgenomen?

Je antwoord moet vóór 22 mei 2018 binnen zijn op actieheaven@gmail.com. Vermeld natuurlijk ook je naam en mobiele nummer. De winnaar krijgt persoonlijk bericht (binnen een week na de sluitingsdatum). Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.