Michael Chapman: True North

7 juni 2019

De mooiste plaat van 2019 tot nog toe is voor mij True North van de 78-jarige folk-veteraan Michael Chapman. Op zijn vorige plaat - getiteld 50, refererend aan het aantal jaren dat hij actief was als muzikant – zocht hij het meer in de Americana-sfeer. De beeldende teksten gaven je de indruk Chapman op zijn roadtrip door de Verenigde Staten te volgen. True North neigt qua genre meer naar zijn 'muzikale comfortzone' en klinkt als Chapman's eerste platen; Rainmaker (1969) en Fully Qualified Survivor (1970). Die mogen als echte klassiekers in de Engelse folk worden beschouwd.

Op zijn tweede plaat - Fully Qualified Survivor - maakte trouwens ene Mick Ronson zijn debuut, die later nog de rechterhand van David Bowie zou worden. Ook maakte hij deel uit van Mott The Hoople / Ian Hunter en speelde hij mee op platen van Dylan, Elton John en Lou Reed. Een prachtige carrière, maar zijn debuut maakt hij bij Chapman. 

True North werd geproduceerd door gitarist Steve Gunn. Die zagen we dan weer enkele jaren geleden solo aan het werk op Little Waves in Genk met uitermate boeiend en inventief gitaarwerk. Gunn staat trouwens deze zomer op 31 augustus in het voorprogramma van John Prine in het OLT Rivierenhof. Een fijne dubbelaffiche, maar dit terzijde.

Chapman heeft een intrigerende stem - soms half parlando - en een prachtige (fingerpicking) gitaartechniek die je oren laten tintelen. Zijn gitaarspel ligt in de lijn van grootheden als Bert Jansch, John Renbourn (en hun gezamelijke band Pentangle), John Martyn, Roy Harper en Davey Graham. Ook Richard Thompson, Nick Drake, Ralph McTell, Martin Carthy, Bill Fay en Sandy Denny zijn overduidelijk verwante geesten. Het kruim van de unieke Britse folk dus. Ondanks dit alles is Chapman voor velen geen echt bekende naam.  

In 2012 verscheen Oh Michael, Look What You've Done: Friends Play Michael Chapman. Een verzamelaar met covers van zijn songs door onder meer Thurston Moore en Lucinda Williams. Nog een aanrader is zijn album Journeyman (2015); een liveplaat die ook best als alternatieve compilatie kan dienstdoen.