Mijlpalen in de nieuwe Heaven

23 december 2016

Veertig jaar geleden verscheen Hotel California, om precies te zijn op 8 december, dus mooi op tijd voor de holiday season. Al had er nog om gespannen, want het scheppen dreigde op een gegeven moment uit te lopen op een gebed zonder end.

Hotel California

De hoes van Hotel California siert het extra dikke eindejaarsnummer van Heaven dat vandaag in de winkels ligt en bij onze abonnees op de mat valt. Met uiteraard de jaarlijstjes van medewerkers en redacteuren. Wat zijn de mooiste albums van 2016? In Heaven komt u andere namen tegen dan in de andere bladen. En ook heel veel interviews: met de Amerikaanse countryfolkvedette Mary Chapin Carpenter, met de getormenteerde Beth Hart, met de ondergewaardeerde Richard Shindell en met schrijverszoon James McMurtry, to name a few. Veel aandacht dit keer ook voor artiesten van vaderlandse bodem: Bettie Serveert, Bauer, Lavinia Meijer, Michael de Jong, Henk & Melle en de Amsterdam Klezmer Band.

Maar centraal staan de mijlpalen Hotel California van de Eagles en het gelijknamige debuut van oerpunkers Ramones, die beide verschenen in 1976. Het wonderbaarlijke jaar waarin ook Station To Station van David Bowie verscheen, Hejira van Joni Mitchell, Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder, Chicken Skin Music van Ry Cooder en Fly Like An Eagle van de Steve Miller Band, to name a few.

Uit het verhaal over de Eagles:

De commerciële doorbraak katapulteerde de Eagles medio jaren zeventig naar de hallen en stadions. Prompt lieten ze het op tournee zo breed mogelijk hangen, daartoe aangemoedigd door hun meereizende manager, de beruchte Irving Azoff, over wie Don Henley eens opmerkte: “Hij mag dan een satan zijn, hij is tenminste onze satan.” Per privé-jet verplaatste men zich van de ene naar de andere stad, alwaar een colonne limousines gereed stond om het gezelschap inclusief crew af te zetten bij het allerchicste hotel ter plaatse. Tijdens het concert ’s avonds deelden roadies buttons uit aan de lekkerste meiden in het publiek, die zich na afloop backstage konden melden voor The Third Encore, de afterparty in een hotelsuite met een overdaad aan cocaïne, champagne en marihuana. Vielen in het heartland de regionale schonen onverhoopt tegen, dan liet men fluks een twintigtal fotomodellen uit Los Angeles invliegen. “The greatest travelling party of the seventies”, aldus Glenn Frey, die smakelijk kon verhalen over die ene nacht met het ‘2-in-1 pakket’: een jong ogende moeder en haar tienerdochter.

U ontvangt het nieuwe nummer van Heaven zo spoedig mogelijk als u nu voor € 22,50 een jaarabonnement neemt. U ontvangt drie cadeau’s en krijgt het blad iedere twee maanden in de bus. Neem een actie-abonnement.