Mis het niet: Heritage Blues Orchestra

10 augustus 2012

Met And Still I Rise leverde Heritage Blues Orchestra een verbluffend album af dat het genre overstijgt. Het uit Amerikaanse en Franse muzikanten samengestelde ‘bluesorkest’ treedt niet vaak op. Afgelopen North Sea Jazz in Rotterdam was het live te aanschouwen. In maart komen ze weer langs.

Heritage Blues Orchestra is een bijzondere combinatie van Amerikaanse bluesrotten en Franse topmuzikanten, die hun sporen hebben verdiend in de jazz en wereldmuziek. Zanger/gitarist/pianist Bill Sims Jr. is een zestiger uit Brooklyn die al jaren meedraait in de New Yorkse bluesscene, die zich concentreert in de Terra Bluesclub in Greenwich Village. “Iedere Amerikaanse stad heeft  zo’n scene”, verduidelijkt hij. “Daar wordt niet het grote geld verdient, maar de passie gedeeld.”

Uit die scene komen ook gitarist Junior Mack en zangeres Chaney Sims, de dochter van Bill Sims. Het Amerikaanse smaldeel van het gezelschap wordt gecompleteerd door drummer Kenny ‘Beedy Eyes’ Smith, een veelgevraagd sessiemuzikant uit Chicago, zoon van Willy ‘Big Eyes’ Smith, die nog drumde bij Muddy Waters.

Uit Frankrijk komen mondharmonicavirtuoos Vincent Bucher en saxofonist Bruno Wilhelm, die ook verantwoordelijk is voor jazzy blaaspartijen die de muziek van Heritage Blues Orchestra zo spannend maken. Op het album spelen Amerikaanse blazers mee – want opgenomen in New York –, in Rotterdam staan Franse blazers opgesteld.

Heritage Blues Orchestra is een initiatief van Larry Skoller, een Amerikaan die al jarenlang een prestigieus bluesfestival in Aulnay-sous-Bois iets ten zuiden van Parijs organiseert. Zijn idee om Amerikaanse roots te koppelen aan een zekere Europese vrijzinnigheid werkt wonderwel. Alleen… het blijkt moeilijk het Orchestra on the road te houden nu het zo’n furore maakt.

De muzikanten hebben nog nooit samen op het podium gestaan in de Verenigde Staten, vanwege de regel dat buitenlandse artiesten vooraf stevig moeten dokken voor ze er mogen spelen. En de Amerikanen kunnen niet altijd naar Europa komen, vanwege verplichtingen in hun thuisland.

Het is daarom des te opmerkelijker dat het gezelschap in maart voor een aantal optredens naar ons land komen. Mis het niet.

Een interview met het Heritage Blues Orchestra kunt u lezen in het nieuwe nummer van Heaven dat vanaf 15 augustus in de kiosk ligt.