Mooie americana voor geen geld

14 september 2017

LuxorLive in Arnhem heeft vier prachtige americana-avonden op stapel staan, met onder anderen Mark Olson en Jim White, waar je heen kunt met stevige korting. Heaven mag ook nog eens twee bundels weggeven ter waarde van 28 euro. Hoe? Dat lees je in de nieuwsbrief die morgen uitgaat.

Op donderdag 5 oktober is meteen een dubbelconcert met Mark Olson, mede-oprichter van The Jayhawks, en de uit San Francisco afkomstige singer-songwriter Jeffrey Halford die met zijn band The Healers trefzekere bluesy rootsrock maakt à la John Mellencamp.  Met Rainmaker (2014) leverde hij vooralsnog zijn beste werk af, al is zijn recente groovy Lo-Fi Dreams absoluut niet te versmaden. Mark Olson stond met The Jayhawks aan de wieg van alt.country. De albums Hollywood Town Hall (1991) en Tomorrow The Green Grass (1995) zijn mijlpalen in het genre. Nadat hij de groep vaarwel had gezegd maakte met zijn ex-vrouw Victoria Williams lo-fi countryfolk onder de naam The Original Harmony Ridge Creekdippers. Inmiddels heeft hij een nieuwe partner in leven en muziek: de Noorse zangeres en multi-instrumentaliste Ingunn Ringvold.

Levi Parham maakt zondag 22 oktober zijn opwachting met een ijzersterke mix van stomende gitaren, catchy refreinen en soulvolle zang. Zijn These American Blues (2016) werd uitgeroepen tot album van het jaar 2016 in de Euro Americana Chart. Het album is nog geproduceerd door de ons dit voorjaar ontvallen americanalegende Jimmy LaFave, net als Parham afkomstig uit Oklahoma.

Zondag 29 oktober is er weer een dubbelconcert. Dit keer twee talentvolle nog wat onbekend artiesten. Naomi Wachira maak sterk door Afrikaanse ritmes beïnvloede rootsmuziek. Ze is Keniaanse van geboorte. Damien Jurado produceerde haar debuutalbum. Dieter van der Westen is een van de krachten achter de Nederlands-Marokkaanse band Kasba, maar laat vanavond zijn rootsy kant zien. Wij staken in januari de loftrompet over zijn Old Oak Tree: ‘Een van de beste Nederlandse americanaplaten van het jaar’.

Woensdag 6 december komt Jim White, singer-songwriter, kunstenaar, filosoof en wat al niet spelen. Solo. De Zuiderling wordt wel ‘king of country noir’ genoemd, maar zijn muziek is eigenlijk een genre op zich, even gelaagd als zijn persoonlijkheid. Dromerig en donker, poëtisch en rauw. Albums als No Such Place  (2001) en Drill A Hole In The Substrate And Tell Me What You See (2004) zijn parels voor wie bijzondere schoonheid zoekt, niet toevallig uitgebracht door David Byrne’s Luaka Bob-label.