Moulin Blues 2018

3 mei 2018

Afgezien van de 2 minuten stilte die aanstaande vrijdag vanwege de Nationale Dodenherdenking in acht zullen worden genomen belooft het aan de Meijelsedijk dit weekend weer een behoorlijk levendige boel te worden. Op 4 en 5 mei staat Ospel namelijk voor de 33ste keer in het teken van het Moulin Blues festival.

Een uitgesproken headliner zul je op de affiche niet tegenkomen, maar de organisatie heeft een goede balans weten te vinden tussen gevestigde vedettes en aankomende acts. Een programma dat qua diversiteit en originaliteit garant staat voor een boeiende aflevering. Meest in het oog springende namen zijn uiteraard die van voormalig wonderkind Mike Welch, die zanger Mike Ledbetter meeneemt, de stevig uit de kluiten gewassen gitarist Nick Moss met Dennis Gruenling, gitaarkanon annex bluesrocker Eric Gales, voormalig kopstuk van The Fabulous Thunderbirds en meester mondharmonicaschuiver Kim Wilson en Ian Siegal met zijn band, die naast beproefde publieksfavorieten ongetwijfeld veel zal spelen van het onlangs verschenen album All The Rage (zie voor recensie Heaven #3 mei/juni).    

Sinds er qua programmering begin deze eeuw stilistisch de breedte in is gegaan komen liefhebbers van singer-songwriters en americana ook ruimschoots aan hun trekken. Dit jaar bijvoorbeeld bij Chris Blevins die de Tulsa Sound van J.J. Cale en Leon Russell levend houdt, de ongrijpbare countrybluesfolk van Levi Parham, protegé van de betreurde Jimmy LaFave , of Hollis Brown, een band uit New York die tijdloze rootsrock combineert met de oeroude songstertraditie. Niet voor niets is hun naam ontleend aan The Ballad Of Hollis Brown, te vinden op Bob Dylan’s derde album The Times They Are A-Changin’ uit 1964.

In de categorie muzikale verrassingen turven we onder meer de jaarlijkse Blues Caravan onder de vlag van het Duitse Ruf-label die dit jaar bemand wordt door het Kroatische antwoord op Stevie Ray Vaughan, de charmante Vanja Sky, funkrockbeest Rick Vito en Bernard Allison die de erfenis van zijn legendarische pa Luther (op Moulin Blues in 1994) nu al enkele decennia met verve voortzet.

Weinig dames trouwens dit weekend, maar met Bette Smith, die het gangstergeweld in de wijk Bedford-Stuyvesant in Brooklyn overleefde heb je dan ook wat. Deze voluptueuze zangeres die klinkt als een kruising tussen Tina Turner, Sly Stone en James Brown heeft het in zich om uit te groeien tot een van de voorlopers van een nieuwe soulgeneratie. Haar verse debuutalbum Jetlagger is geproduceerd door Ian Siegal’s multifunctioneel maatje Jimbo Mathus (Elvis Costello, Buddy Guy) en dat is een niet mis te verstane aanbeveling.

Meer informatie: www.moulinblues.nl