Moulin Blues: festival voor fijnproevers

3 mei 2017

Vrijdag 5 en zaterdag 6 mei is het weer smullen geblazen aan de Meijelsedijk in Ospel. Voor de 32ste keer transformeert het Limburgse dorp twee dagen lang tot een waar bluesparadijs voor de fijnproever: Moulin Blues. Maar liefst 22 acts uit binnen- en buitenland zullen komend weekend aantreden.

Een van de publiekstrekkers is gitarist Doyle Bramhall II, zoon van de gelijknamige zingende drummer, die evenals zijn legendarische vader een cv heeft om u tegen te zeggen en waarop namen prijken van de broers Vaughan, Roger Waters, The Fabulous Thunderbirds en niet te vergeten Eric Clapton bij wie hij bijna een decennium lang op de loonlijst stond.

Gitarist Lurrie Bell trad ook al op vroege leeftijd in de voetsporen van zijn beroemde vader mondharmonicaspeler Cary Bell. Op zijn zestiende speelde hij al in de band van Willie Dixon. En wat te denken van The Bluesharp Explosion met als kopstukken Magic Dick, grote troef uit de band van de betreurde J. Geils, gelouterde veteraan James Harman, geen onbekende in het Ospelse en voormalig Dirty Aces frontman Giles Robson die onlangs solo debuteerde met For Those Who Need The Blues en die we mochten interviewen voor Heaven nr. 2. Of Pieter van de Pluijm, bluesharpist van eigen bodem die voor de gelegenheid de Franse gitarist Frank Goldwasser en drummer Joost Tazelaar (Drippin’Honey) meeneemt onder de noemer Big Pete Low Down Trio.

In de categorie gitaristen zullen de oren zich spitsen bij namen als het jonge Engelse snarenwonder Davy Knowles, de 77-jarige krasse knar Lil’ Jimmy Reed of Kirk Fletcher, terwijl België vertegenwoordigd wordt door onder anderen Shakedown Tim & The Rhythm Revue die onlangs een fraai visitekaartje afleverden met Hard To Catch, een prachtplaat die stilistisch meandert tussen de swingende bluesstijlen die in de jaren dertig, veertig en vijftig gangbaar waren. Bijna te veel om op te noemen.

Nog één muzikale delicatesse dan: het van samenstelling voortdurende wisselende collectief Cash Box Kings rond Joe Nosek (zang, mondharmonica), Oscar Wilson (zang), Joel Paterson (gitaar) en Kenny ‘Beedy Eyes’ Smith (drums). Dit gezelschap houdt zowel de roots van hun thuisstad Chicago als dat van de Delta al jarenlang levend. Ze stoeien graag met jump- en swampblues maar slaan ook verrassende zijstraatjes in zoals vintage rock ’n’ roll en rockabilly. Deze Kings klinken live rauw en meedogenloos alsof ze in een ruige club op de West Side het behang van de muur moeten spelen. Doe er je voordeel mee.

Voor meer tickets en meer informatie: www.moulinblues.nl