Music Meeting XS (2): Meta Meta

25 november 2014

Music Meeting XS is de compacte binnenversie van het driedaagse festival dat ieder jaar met Pinksteren in Nijmegen wordt gehouden. Op zaterdag 30 november treden in de Nijmeegse poptempel Doornroosje vier bijzondere acts op.

Indachtig het motto van Music Meeting – ‘De beste muziek die je zelden ziet’ – zijn op de binneneditie het Franse accordeon/saxofoonduo Vincent Peirani & Emile Parisien, de semi-legendarische West-Afrikaanse zanger Kassé Mady Diabaté, de Kaapverdische songstress Mayra Andrade en het Braziliaanse jazz/punk/samba-trio Metá Metá te horen. Vooral naar die laatste groep zijn wij van Heaven erg benieuwd. Ze waren niet eerder in ons land te zien en hun recente album werd in onze zomereditie lovend besproken door Eric van Somburg Scipio.

Avant-gardistischer, met een sterk Afrikaanse invloed, maar dan gekanaliseerd door Braziliaanse stijlen die daar weer door zijn afgeleid, is de muziek van trio Metá Metá uit São Paulo. Het samenwerkingsverband tussen de geweldige vocaliste Juçara Marçal, saxofonist Thiago França en gitarist Kiko Dinucci, brengt op zijn tweede cd Metal Metal een bijzondere mix van avant-jazz, psychedelische samba en Afro-punk. Schrik niet van die omschrijving, want we constateren gelukkig meteen dat de muziek die daaruit voortvloeit een stuk beter beluisterbaar blijft dan je verwacht. Vooral Marçal’s zanglijnen zijn gefocust op echte liedjes en de andere begeleiders ondersteunen dat, hoezeer ze af en toe ook uit de bocht vliegen. Metal Metal is zo een even boeiende als enerverende luisterervaring: vernieuwend maar nooit over de schreef gaand.

Kaarten voor de 1st Music Meeting XS zijn verkrijgbaar via musicmeeting.nl.