Muziek voor Mali

19 januari 2013

Een groot aantal Malinese muzikanten vraagt aandacht voor de nijpende situatie in hun land, op de wijze waarop ze dat het beste kunnen: muziekmakend. Het nummer heet Mali-ko (Vrede).

Een sterrenensemble uit het door geweld geteisterde West-Afrikaanse land vraagt ­om vrede en het recht om in vrijheid te leven en te musiceren. Mali is zeer rijk aan muzikale tradities en veel muzikanten zijn ver buiten de landsgrenzen bekend. In Voices United for Mali zien en horen we onder anderen Amadou & Mariam, Oumou Sangare, Fatoumata Diawara, Habib Koite, Bassekou Kouyate, Vieux Farka Toure, Toumani Diabate, Kasse Mady Diabate, Afel Bocoum en Tiken Jah.

Onder de noemer Sahara Soul: A Night of Malian Music geven Bassekou Kouyate & Ngoni Ba en Tamikrest eind van de maand een concert in het Utrechtse RASA. Ook daarbij zal de muziek niet geheel losstaan van de politiek situatie. Vooral de opstelling van Tamikrest, een uit Toearegs bestaand gezelschap, is delicaat. De leden sympathiseren met het streven van hun volk naar een eigen staat, dat voor een deel zou moeten bestaan uit het Noorden van Mali. Met de opmars van moslimextremisten in hun gebied lijken ze voor een dilemma te staan. De muzikanten kunnen in ieder geval onze morele steun gebruiken.

Sahara Soul: A Night of Malian Music: 31 januari in RASA, Utrecht.