Muziek werkt

19 september 2012

Muziek op de werkvloer zorgt ervoor dat mensen productiever zijn (71%), sneller werken (60%) en het bevordert de sfeer onder collega’s (93%). Dit zijn enkele uitkomsten van het onderzoek dat uitzendorganisatie Randstad heeft laten uitvoeren onder werkende Nederlanders in verschillende beroepsgroepen.

Muziek speelt een dusdanig belangrijke rol op de werkvloer dat niet alleen een kop koffie nodig is om op te starten, maar ook een dosis muziek, zo stelt 72%. Door meer te weten over hun muziekvoorkeur denkt Randstad kandidaten aan de best passende baan te helpen. 

"Als één van de grootste werkgevers van Nederland vinden wij het heel belangrijk te weten wat werknemers en werkzoekenden beweegt. Wat vinden zij belangrijk in hun werk en wat zorgt ervoor dat ze plezier hebben in hun baan?", licht algemeen directeur Randstad Nederland Chris Heutink toe. "Het onderzoek wijst uit dat mensen echt baat hebben bij muziek tijdens het werk. Bijna alle ondervraagden (95%) zeggen dat muziek hun werk leuker maakt. Mensen geven aan dat muziek hen productiever maakt en zelfs ziekmeldingen zou kunnen verminderen."

Er is ook onderzocht welk genre favoriet is en het meest wordt gedraaid. Van popmuziek worden mensen het meest productief (58%). Metal is het genre dat volgens de ondervraagden niet op de werkvloer thuishoort (24%). Verschillen zijn er ook, want bij de beroepsgroep productie staat dit genre weer in de top 3 van meest productieve muziekgenres. Rock is favoriet in de ICT, Nederlandstalig in productie en zorg. Overall is men het meest productief op het nummer Someone Like You van Adele.