Muziekles van The Beatles

2 juni 2017

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is uit zijn graf herrezen. Giles Martin, de zoon van Beatles-producer, -vader en -tutor George, laat ons horen hoe de belangrijkste elpee van The Beatles stereo had moeten klinken. Mono was toen gangbaar, stereo deed de studio er bij. Wie de schouders ophaalt maar het wel een beetje wil weten, koop de cd met de stereomix van Martin en Sam Okell.

Wie meer wil weten, op de dubbel-cd staan onuitgebrachte sessieopnamen. De vinylliefhebber is geserveerd met hetzelfde materiaal als op de dubbel-cd. Blijft over: de luxe box zonder elpees, met vier cd’s, dvd, blu-ray, posters en een schitterend boek. De cd’s bevatten die nieuwe stereomix, hopen sessieopnamen, en het monoalbum met extra nummers.

Sgt. Pepper is niet mijn favoriete Beatles-album, maar na beluistering van de nieuwe mix en vooral na lezing van het boek stijgt hij van vijf naar twee. Alleen Revolver blijft de militair de baas. Dat boek laat nauwelijks enige vraag beantwoord, noch over het album en de totstandkoming, noch over de wereld om The Fab Four heen. Waarom lachten The Beatles na George Harrison’s Within You Without You? Hoe belangrijk is de pauzeloze overgang van nummer naar nummer? Hoe stond de wereld er voor in 1967? Politiek? Muzikaal? Sociaal? Wat zit achter de hoes van Sgt. Pepper? Waar komt die naam vandaan?

Het gaat natuurlijk vooraleerst om de plaat. Die krijgt zo’n uitputtende behandeling, nummer voor nummer, tekst na tekst, dat we morgen opgeruimd kunnen beginnen aan ons eigen eerste album. Muziekles van The Beatles. Alleen nog een beetje leren spelen, maar dat kan geen punt zijn als we dat zo horen. The Beatles maakten net vijf jaar platen toen ze Sgt. Pepper uitbrachten.

Deze column staat in het nieuwe nummer van Heaven dat 9 juni verschijnt. Daarin nog veel meer aandacht voor het invloedrijke album van de Fab Four dat vijftig jaar geleden werd uitgebracht. In het blad ook mooie interviews met onder meer Rodney Crowell, Spinvis, Spoon, Thomas Dybdahl, My Baby en Oumou Sangaré. En als altijd ook nog eeens meer dan 100 albumrecensies van muziek die u eigenlijk moet horen. Dit nieuwe nummer niet missen? Neem hier een abonnement