Naar de Waterboys

18 oktober 2017

December is cruellest month, was het allereerste dat ik ooit hoorde van The Waterboys. De openingszin van het eerste nummer van hun gelijknamige debuutalbum. Mike Scott, hij is feitelijk The Waterboys, houdt wel van dramatiek. Dat was in 1983. Inmiddels zijn we ruim 25 jaar en zo’n 15 albums verder en nog altijd brandt het het creatieve vuur in de Schot onverminderd.

Het dit jaar verschenen Out Of All This Blue is zelfs een dubbelalbum, want Mike Scott verkeert weer eens in een creatieve fase. Hij verbreedde zijn muzikale pallet door beats en loops toe te voegen aan zijn van huis uit toch al ‘big music’ van jingelende gitaren, koortjes, blazers, strijkers en gedragen zang. Je moet bewondering hebben voor de Schot die filosofie en literatuur studeerde en in zijn eentje de kar van de band blijft trekken. Hij slaagt er steeds weer in zijn muziek interessant te houden en muzikanten te vinden met wie hij zijn ideeën kan uitvoeren. Inmiddels heeft hij de legendarische David Hood aan zijn zijde die baste op talloze Muscle Shoals soulklassiekers.

A Girl Called Johnny, zijn eerste hit, ook van het debuut, was het nummer dat me voor Scott innam. Hij kende zijn klassiekers. In de jaren tachtig scoorde de band hits met The Whole Of The Moon en Fisherman’s Blues van respectievelijk This Is The Sea (1985) en Fisherman’s Blues (1988), die tot zijn beste albums behoren.

Inmiddels is de formatie rond Mike Scott een aantal jaren tamelijk constant met Scott (zang, gitaar), Steve Wickham (viool), Ralph Salmins (drums), Zach Ernst (gitaar), Paul Brown (toetsen) en de al genoemde David Hood. Met die groep speelt hij niet alleen het nieuwe repertoire maar slaat hij ook een brug naar zijn oudere werk. Scott is typisch een artiest die met zijn gepassioneeerde voordracht meerdere generaties aan zich weet te binden.

Woensdag 15 november geeft The Waterboys zijn enige optreden in Nederland, in AFAS Live. De dag daarna speelt de formatie in De Roma in Antwerpen. Voor het Nederlandse concert mag Heaven 2x2 vrijkaarten weggeven. Laat ons weten aan welke klassieker Scott een ode brengt met A Girl Called Johnny.  Antwoord voor 1 november naar redactie@popmagazineheaven.nl.