Naar Graham Parker & The Rumour

26 mei 2014

Graham Parker & The Rumour komen op 11 juni naar Nederland voor een concert in Paradiso. 

“Als je mij een paar jaar geleden had voorspeld dat ik dit zou gaan doen, had ik je recht in het gezicht uitgelachen”, zegt Graham Parker in Heaven. “Ik ben namelijk een geboren individualist en opereer zo lang mogelijk het liefst alleen. Zakelijk gezien is deze reünie volgens mij trouwens een volkomen bezopen onderneming. Aan de andere kant: als er al een geschikte tijd is voor een reünie, dan nu. Elke opgeheven band ter wereld is zo onderhand opnieuw bij elkaar. En wat een paar jaar geleden nooit zou zijn gebeurd: we zijn weer te horen op de radio en bladen als Mojo schrijven met respect over ons.”

Graham Parker diende zich midden jaren zeventig aan in de Britse popwereld. Samen met Elvis Costello en Joe Jackson behoorde de gewezen pompbediende tot de angry young men, die aansluiting vonden bij de punkbeweging vanwege hun recalcitrante houding, felle teksten en urgente muziek. Heftig begeleid door een stel doorgewinterde pubrockers onder de naam The Rumour maakte hij het klassieke kwintet Howlin’ Wind, Heat Treatment, Stick To Me, Squeezing Out Sparks en The Up Escalator.

Een gewiekste marketingstrategie ligt er niet ten grondslag aan de hereniging van Graham Parker met The Rumour, die bestaat uit de gitaristen Brinsley Schwarz en Martin Belmont, toetsenist Bob Andrews, bassist Andrew Bodnar en drummer Stephen Goulding. Als zo vaak in de wondere wereld van de popmuziek bleek het een samenloop van omstandigheden. “Ik had Stephen en Andrew gevraagd als ritmesectie om een aantal nieuwe nummers met mij op te nemen. De bedoeling was dat ik de sologitaar en toetsen later zelf zou toevoegen. Toen ik ze dat vertelde, zei Stephen gekscherend: ‘Waarom halen we Brinsley, Martin en Bob er niet bij, dan maken we er een aardig coverbandje van.’ Diezelfde nacht heb ik in een gekke bui eigenlijk zonder enige bijbedoeling een paar mailtjes gestuurd. Alle drie reageerden binnen één dag positief en tja, toen zat ik er dus aan vast.”

De hereniging resulteerde in een nieuw studioalbum. Het eind 2012 verschenen Three Chords Good doorstond de vergelijking met het vroegere werk verrassend glansrijk. Graham Parker was solo vaker te zien in ons land, maar voor het eerst in ruim dertig jaar zijn is Graham Parker & The Rumour eenmalig in de originele samenstelling te zien.

Tijdens de discussie over een eventueel voorprogramma opperde Graham Parker zelf onmiddellijk de naam van generatiegenoot Johnny G. (John Gotting). Met de hulp van Heaven-medewerker Bram van Schaick werd deze hopeloos miskende artiest opgespoord en als special guest toegevoegd. De avond in Paradiso heeft dus alles in zich een nostalgische klassieker te worden.