Naar Michael Fracasso & BettySoo

2 april 2017

Michael Fracasso komt na jaren van afwezigheid eindelijk weer eens touren door de lage landen. Ditmaal bijgestaan door BettySoo, een andere migrantenkind. Heaven geeft 2 x 2 vrijkaarten weg voor het optreden in het Utrechtste TivoliVredenburg op 18 april.

Michael Fracasso, zoon van Italiaanse immigranten, groeide op in Mingo Junction, Ohio, het provinciestadje waar The Deer Hunter is opgenomen, Michael Cimino’s filmepos over vriendschap en verlies. Tegenwoordig is dat deel van Ohio vooral bekend van ‘de boze witte man’ die Trump het Witte Huis in proteststemde.

Fracasso zocht zijn heil al snel elders. Zijn voorliefde voor Bob Dylan bracht hem als student naar Greenwich Village, New York, maar in 1990 verkaste hij naar singer-songwriterparadijs Austin, Texas. Daar vond hij aansluiting bij artiesten als Jimmy LaFave, Lyle Lovett en Hal Ketchum en was hij nauw betrokken bij het Bohemian Beat-label, waarop in 1995 het in Amerika zeer gewaardeerde When I Lived In The Wild uitkwam. Op dat album manifesteerde Fracasso zich als een singer-songwriter die verhalen kan schrijven met een kop en een staart, en viel hij op door zijn hoge bariton.

In 2007 doet hij voor het eerst internationaal van zich spreken met Red Dog Blues, waarop hij een aansprekende mix voorschotelt van country, folk, blues, en put uit de muziektraditie van New Orleans. De zoetgevooisde zang zet de luisteraar overigens op het verkeerde been, want zijn teksten zijn geregeld een tikje cynisch, waar op zich natuurlijk helemaal niks mis mee is.

Vorig jaar verscheen na jaren een nieuw album, Here Comes The Savages, waarop Fracasso laat horen dat hij nog altijd tot de top van het singer-songwritersgilde hoort. Dat blijkt paradoxaal genoeg vooral uit de aanpak van maar liefst vijf covers. Zo krijgt Caroline, No van The Beach Boys een modern jasje met stevige percussie en het zoete How Can I Be Sure, bekend van onder anderen Dusty Springfield, verandert hij in een dreigende rocker met vette gitaarriffs. Maar over alles ligt een tedere melancholie, de high & lonesome sound van Michael Fracasso.

Michael Fracasso & BettySoo live: vrijdag 14 april in Paradiso Noord, Amsterdam; zaterdag 15 april op Southern Roots Night, Heerlen; zondag 16 april in Grenswerk, Venlo; dinsdag 18 april in TivoliVredenburg, Utrecht; donderdag 20 april in Live Stage Marnix, Ede; vrijdag 21 april in Acoustic Alley, Den Haag; zaterdag 22 april in Museum Nic Jonk, Grootschermer; zondag 23 april op Hubert’s Hootenanny in de Muziekgieterij, Maastricht

Wil je meedingen naar de 2 x 2 vrijkaarten die we weggeven voor het optreden van Fracasso en Soo in TivoliVredenburg op 18 april, laat ons dan voor 7 april weten uit welk land de ouders van BettySoo afkomstig zijn. Antwoord naar redactie@popmagazineheaven.nl.