The Natalie Merchant Collection

20 september 2017

Als ik de baas was van het journaal, zou ik vrijwel elke dag berichten over de activiteiten van de Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster Natalie Merchant. Gewoon om de wereld een beetje gelukkiger te maken. Naast de frequente aanvoer van uiteenlopende muzikale producties is zij als moeder verantwoordelijk voor de opvoeding van haar dochter. Daarnaast reserveert ze veel tijd voor diverse maatschappelijke projecten.

Recent stelde ze op verzoek van het prestigieuze Nonesuch-label een box samen onder de noemer The Natalie Merchant Collection. De box bevat naast tien muziekschijfjes een prachtig vormgegeven boek met teksten en productionele gegevens van alle liedjes, aangevuld met foto's van Merchant en haar muzikale en persoonlijke entourage.

De tien albums volgen haar ontwikkeling als soloartiest nadat ze afscheid nam van de groep 10,000 Maniacs. De liedjes van de eerste acht albums zijn opnieuw op de mengtafel gelegd en opgeknapt voor de kritische luisteraar van nu. Een actie die vooral door mijn Sonus Faber geluidspeakers met gejuich wordt begroet. Anders gezegd: de weergave van de albums uit de periode 1995 (Tigerlily) tot en met 2015 (Paradise Is There) is kristalhelder, waardoor een extra dimensie vol details is toegevoegd aan het klankbeeld. Haar muziek put uit de vele stijlvormen die de Amerikaanse muziek rijk is en een keur van muzikanten is in de loop van de jaren komen opdraven om hun kunsten te vertonen op een breed opgezet en overwegend akoestisch instrumentarium, dat in toenemende mate opschoof richting klassieke muziek. Op haar jongste album Butterfly laat Merchant zich in vier nieuwe liedjes begeleiden door een strijkkwartet dat tevens een selectie van zes eerder verschenen liedjes nieuw elan verschaft. Een extra schijf met de titel Rarities bevat vijftien demo's en liveopnames uit Merchant’s eigen verzameling, met een grote groep bevriende musici als Billy Bragg, David Byrne, The Chieftains, Cowboy Junkies en Amy Helm. In hetzelfde jaar dat ze schittert op het prachtige album Folksongs (samen met haar Nonesuch-collega's Rhiannon Giddens, Olivia Chaney en Sam Amidon en het Kronos Quartet) is dit een monumentale productie.

The Natalie Merchant Collection verschijnt bij Nonesuch