Neil Finn op Cross-Linx

23 februari 2016

De Nieuw-Zeelandse songsmid Neil Finn, bekend van Crowded House en Split Enz, voert tijdens het cross-over festival Cross-Linx een bijzonder muziekproject uit, samen met Glenn Kotche van Wilco en het Nederlandse octet Lunatree.

“Ik ben een echte popjongen”, verklaart Neil Finn over de telefoon vanuit zijn woonplaats Auckland aan de andere kant van de wereld. “De nummers die ik schrijf zijn nog immer catchy, dat zit nou eenmaal in mijn aard. Maar nu ik de zestig nader merk ik dat mijn liedjes niet meer passen in het huidige hit-landschap. Als ik naar de radio luister is het merendeel van de hits doordrenkt van hiphop en arrenbee, waar niks mee mis is, maar ik heb er niks mee. De ambitie om een miljoenenpubliek te bereiken, zoals met Crowded House, heb ik niet meer, dan zou ik mezelf geweld aan moeten doen. Maar het laat onverlet dat mijn muzikale ambities nog altijd groot zijn. Ze liggen alleen op een ander vlak. Ik wil het diepe in, experimenteren met nieuwe vormen.”

Het Cross-Linx festival staat bekend om zijn bijzondere dwarsverbanden en initieert ieder jaar een uniek project. Dit jaar werden Glenn Kotche (drummer van Wilco) en Neil Finn daarvoor uitgenodigd. “Het idee is om nummers uit mijn hele carrière, van Split Enz en Crowded House en de Finn Brothers tot mijn jongste soloalbum Dizzy Heights, samen te smeden tot een 75 minuten durende songcyclus. Arnold Marinissen van Lunatree heeft arrangementen geschreven voor zang, blazers en strijkers, want de nummers krijgen een bijzondere behandeling.

Vóór het eerste optreden op donderdag 25 februari in het Muziekgebouw in Eindhoven zal het hele gezelschap drie dagen bij elkaar komen om intensief te repeteren. Lunatree, dat muziek maakt op het grensvlak van pop en gecomponeerde muziek en eerder samenwerkte met Brian Eno en Stuart Staples van Tindersticks, bestaat uit acht muzikanten en daarbij zal zich nog bassist Darin Gray voegen, uit de kennissenkring van Finn en Kotche. En het is de bedoeling dat Andrew Bird en Son Lux, die allebei al hun opwachting op het festival maken, een gastoptreden verzorgen met de groep die gedoopt is met de welluidende naam Neil Finn & Glenn Kotche’s Unlimited Orchestra.

Het Cross Linx festival met Neil Finn & Glenn Kotche’s Unlimited Orchestra, The Notwist, Andrew Bird, Son Lux, Lunatree en anderen wordt gehouden op vier achtereenvolgende dagen op vier locaties. Alle artiesten spelen op alle data: donderdag 25 februari in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; vrijdag 26 februari in Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam; zaterdag 27 februari in De Doelen, Rotterdam; zondag 28 februari in De Oosterpoort, Groningen. Zie voor alle informatie de festivalsite.

Het gehele interview met Neil Finn is te lezen in het magazine. In het blad ook interviews met onder anderen Frank Boeijen, Gary Clark Jr., Eefje de Visser, Jelka van Houten en Mark Guiliana. Wilt u voortaan geen nummer missen, wordt abonnee en profiteer van het mooie aanbod.