New Fall: een bijzonder festival

26 oktober 2015

Van woensdag 28 oktober tot en met zondag 1 november vindt in Düsseldorf, Duitsland voor de vijfde keer New Fall plaats. Een festival voor de gevorderde muziekliefhebber met een bijzonder concept.

New Fall geeft een totaal andere invulling aan wat men normaliter onder een popfestival verstaat. Bij New Fall geen muzikale chaos op meerdere plekken in de stad of in één groot zalencomplex, waar je voortdurend bezig bent uit te pluizen wie je wanneer wilt zien. Alle optredens beginnen om 8 uur ’s avonds op verschillende locaties in de stad. Je moet dus van tevoren hebben bepaald wie je wilt zien. De typische festivalsfeer mag dan ontbreken in de stad of op de diverse locaties, maar het heeft als voordeel dat de bezoekers een heel concert krijgen voorgeschoteld, waarbij ook het geluid voor iedere artiest zo optimaal mogelijk is afgestemd.

New Fall gaat voor de allerhoogste muzikale kwaliteit, niet alleen in de keuze van de artiesten, maar ook qua geluid en muzikale beleving. Daaraan wordt het avontuurlijke van een festival opgeofferd, want de kans dat je zo maar per ongeluk op een act stuit waar je helemaal van ondersteboven raakt is niet heel groot. Maar vanuit de redenatie dat de meesten doorgaans speciaal voor een of twee acts naar een festival vaan, biedt New Fall de gelegenheid die artiesten op hun allerbest te tonen. Met een zorgvuldig geselecteerd voorprogramma ook.

>Het programma biedt dit jaar een gevarieerde line-up van hoogstaande Heaven-fähige artiesten. Voor ons persoonlijk is Marianne Faithfull de grootste attractie, al worden we ook gelokt door het Duits-Zwitserse singer-songwriterpopduo BOY (met Heaven-favoriet Husky in het voorprogramma), soulzanger Curtis Harding, onze Belgische vrienden van Balthazar, evenals het Britse familie retro-rock trio Kitty, Daisy & Lewis, het punky Amerikaanse indierootsduo Two Gallants en de Duitse electro-artiest Apparat.

Met een Academisch Symposium en lezingen van onder andere Andreas Dorau (voorheen van Neue Welle-act Die Doraus & Die Marinas met hun onsterfelijke hit Fred vom Jupiter) en de Duitse zanger/auteur/muzikant Thees Uhlmann, is er ook food for thought.

Raadpleeg de site voor het programma en festivalinformatie.