New Fall Festival bomvol Duits talent

21 oktober 2018

Over een week - van 25 t/m 28 oktober - is het weer zover: dan wordt in Düsseldorf voor de achtste keer het New Fall Festival georganiseerd. Een muziekfeest waar emotioneel en muzikaal intelligente popmuziek centraal staat, zo optimaal mogelijk gebracht. De afgelopen jaren vond het festival niet alleen in Düsseldorf plaats, maar ook in Stuttgart. Dit leverde organisatorisch zoveel problemen op dat de organisatie dit twee-stedenconcept in 2018 heeft laten varen. Het festival keert zodoende weer helemaal terug naar de stad aan de Rijn waar het in 2011 allemaal begon.

Ook deze keer vormen allerlei unieke zalen die zelden voor popmuziek gebruikt worden het decor voor optredens in de New Fall-traditie. Die traditie betekent: geen verkorte festivalshows, maar volledige concerten waar een artiest alle ruimte krijgt om zich aan het publiek te presenteren. Het hoogtepunt van het festival vindt eigenlijk al meteen op de openingsdag van het festival plaats, op donderdag 25 oktober. Dan staan het Canadese indiepoptalent Mac DeMarco, de Australische singer-songwriter Scott Matthew, de eigen Duitse postpunkhelden Die Nerven en de Neue Deutsche Welle-veteranen van Der Plan op de rol.

Op vrijdag is de avond gereserveerd voor nieuwe ontdekkingen. Artiesten uit binnen- en buitenland, die misschien nog niet al te bekend zijn bij het grote publiek, maar hebben alles in zich om daar in de toekomst verandering in te brengen. Neem bijvoorbeeld de uit Jacksonville, Florida afkomstige Yuno. Eerder dit jaar presenteerde hij zijn EP Moodie, een aanstekelijke mengeling van indiepop en R&B en tevens zijn officiële debuut voor Sub Pop. Een andere tip is L’aupaire, de artiestennaam van de bluesy Duitse folkpop singer-songwriter Robert Laupert. Met meerdere prachtsingles en het album Flowers (2016) is zijn oeuvre nog klein maar beslist het beluisteren waard.

Vrijdag is sowieso een dag om nieuw Duits talent te ontdekken. Want naast L’aupaire vinden we in de fraaie Johanneskirche in het centrum van de stad ook het elektro-akoestische duo Hundreds, dat in het voorprogramma het veelbelovende zussenduo Joco meeneemt. In de nieuwe Weltkunstzimmer-zaal staan onder andere de veelbelovende acts Goldroger, Moglii en International Music uit Noordrijn-Westfalen. De avond wordt weer (traditiegetrouw) in de panoramabar van het Me And All Hotel afgesloten met een optreden van underground souljazz-formatie Twit One uit Keulen.

Op zaterdag spelen meer artiesten die de laatste jaren in Heaven regelmatig aandacht hebben gekregen. Het meidenduo Ibeyi, wier vernieuwende wereldpop al twee albums lang de aandacht van het blad had, speelt die dag. En de Malinees-Algerijnse woestijnrockers Tamikrest, wier Toeareg bluesrock die van hun collega’s Tinariwen onderhand naar de kroon steekt. Nog meer Duits talent komt in de vorm van oudgediende entertainer Bernd Begemann en de bands Honig, Hello Piedpiper en The Mañana People. Zij bieden zaterdag eveneens de gelegenheid u te storten in de muziekscene van onze Oosterburen.