New Years Eve met Johnny G in de Ardennen

19 oktober 2015

Het moest er een keer van komen, een muzikale jaarwisseling. Sinds Bob Muileboom en Henja Govers vijf jaar geleden in hun hotel La Truite d'Argent een concertpodium begonnen, ontbrak dit evenement nog op de kalender. Op 31 december is de primeur: New Years Eve met cultheld Johnny G. Vanaf 22.00 uur is er in een fraaie setting een optreden van de man die prachtige nummers voorbracht als Hippies Graveyard, All Aboard, Three Tears en, toepasselijk, Night After Night (The Last Drink).

Vooruit, om er bij te zijn vraagt een kleine investering. Een tochtje naar de Belgische Ardennen om precies te zijn. Maar wie daar eenmaal is gearriveerd, wacht een beloning. La Truite d'Argent, het sfeervolle hotel dat Muileboom en Govers in 1998 zijn begonnen, ligt in een prachtige vallei op zeven kilometer van Houffalize. In die vallei heerst ongeveer 360 dagen per jaar de stilte. De natuur is er overweldigend. Alleen gedurende enkele dagen in augustus is het de laatste jaren wat rumoeriger. Want dan vindt rondom het hotel een heus festival plaats, La Truite Magique. Ook heel leuk. Komt allemaal omdat de twee eigenaren dol zijn op muziek.

"Dat we in het hotel een podium zouden beginnen, zat er van het begin al in", vertelt Govers. "Bob is tenslotte jarenlang actief geweest in de muziek. Maar het is geleidelijk gegaan. We hebben eerst hard gewerkt aan het hotel." Dat telt inmiddels negen kamers en een gîte. En heeft een helder concept. 'Kleinschalig, ongedwongen en eigenwijs', noemen ze het. Adults only, dus zonder (jengelende) kinderen. En ook geen huisdieren. Met ontbijt vanaf 9.00 uur. En geregeld concerten bij La Truite Live. Govers: "Vanaf maart 2010 hebben we vrijwel maandelijks wel een show. Blues, singer-songwriter, bluegrass, americana, het kan allemaal. En het is super, de reacties zijn geweldig." Dat blijkt uit de animo voor het Blues in December-arrangement', volgens traditie het laatste weekeinde vóór de kerstdagen. Editie 2015 met Ronald van Campenhout is al lang volgeboekt. Het is overigens niet alleen het publiek dat het naar de zin heeft. Ook artiesten roemen de sfeer. Het nog maar net volwassen Londense bandje Hidden Charms, een van de verrassingen van het laatste La Truite Magique festival, keert in januari graag terug voor een intiem concert. En eerder had Mark Olson, van The Jayhawks, een geweldige tijd tussen de heuvels.

Straks dan voor het eerst een samenzijn op oudejaarsavond. Met als speciale gast Johnny G. In 1949 als John Gotting geboren in Bombay. Opgegroeid in Engeland en muzikaal vol in beeld vanaf het eind van de jaren zeventig, toen hij fraaie albums als Water Into Wine en G-Beat afleverde op het Beggars Banquet-label. En niet te vergeten het in 1984 bij het Nederlandse Roadrunner verschenen Sand Dance Ska.

Anno 2015 is one man band Johnny G nog altijd de gedreven artiest die, schijnbaar moeiteloos, blues afwisselt met ska en ballads. En bij wie, zoals La Truite d'Argent stelt, "de covers soms origineler klinken dan het origineel".

Een driedaags (30 dec-1 jan) 'New Years Eve with Johnny G arrangement' is hier te boeken.