Nick Waterhouse: altijd goed

15 november 2012

Nick Waterhouse zou een kantoorklerk uit de jaren vijftig kunnen zijn, maar net zo goed ook een hedendaagse computernerd. Zijn voorkomen weerspiegelt zijn soulmuziek: retro en eigentijds. Hij staat aan de vooravond van een tour door ons land, die vanavond start in Vera, Groningen.

“Ik heb een haat-liefde verhouding met optreden”, vertrouwde Nick Waterhouse Heaven afgelopen zomer toe, toen zijn album Time ’s All Gone net uit was. “Ik vind het leuk, maar het is niet mijn ambitie om op het podium te staan. De sensatie van het optreden zit ook niet in de show op zich, in danspasjes of een solo. Het is meer de energie die ik krijg als ik samen met de band speel, volledig in dienst van het liedje. Als alles op zijn plek valt en je elkaar stimuleert geeft dat een extatisch gevoel. Maar het liefst zou ik alleen platen willen maken. Eigenlijk kan al het gedoe er omheen me gestolen worden. Misschien is dit album ook wel het laatste dat ik uitbreng. Mogelijk ga ik verder als single-artiest of zelfs dat niet. Wat ik zou willen is plaatjes uitbrengen onder verschillende namen met verschillende muzikanten, maar wel met een kwaliteitskenmerk. Dat mensen zeggen: ‘Dat is een Nick Waterhouse-productie, dat is altijd goed.’”

Waterhouse voegde de daad bij het woord door het gelijknamige album van de Californische retrorockers Allah-Las te produceren. Het was afgelopen maand een van de meest beluisterde albums op VPRO’s Luisterpaal.

Het hele interview met Nick Waterhouse is te lezen in het Heaven-nummer dat nog in de winkel ligt.

Nick Waterhouse live: 15 november in Vera, Groningen; 16 november in Paradiso, Amsterdam; 17 november in Rotown, Rotterdam; 2 december in Tivoli Oudegracht (Le Guess Who?), Utrecht; 4 december in Doornroosje, Nijmegen.

Allah-Las live: 2 december in Tivoli Oudegracht (Le Guess Who?); 4 december in Paradiso, Amsterdam; 7 december in Vera, Groningen.