Niet te missen: Rhythm & Blues Night

24 april 2015

Vraag me niet hoe ze het voor elkaar hebben gekregen bij De Oosterpoort in Groningen, maar het programma van de Rhythm & Blues Night zaterdag 2 mei is om je vingers bij af te likken.

Top of the bill is de fenomenale Mavis Staples, de legendarische zangeres van The Staple Singers, de favoriete groep van dominee Martin Luther King. En de liefde was wederzijds. Vanuit de kerk en de gospel werd de groep van vader ‘Pops’ en zijn drie dochters – Cleotha, Yvonne, Mavis, zoon Pervis zong tot 1968 mee – de spreekbuis de zwarte mensenrechtenbeweging, met nummers als Respect Yourself, Long Walk To D.C.,Why (Am I Treated So Bad), die ook zonder weet te hebben van de politiek context uiterst goed zijn te  verteren. Met vijfenzeventig is Mavis Staples nog lang niet toe aan haar pensioen. Haar soloalbums We’ll Never Turn Back (2007) met Ry Cooder en de door Jeff Tweedy geproduceerde You Are Not Alone (2010) en One True Vine (2013) zijn ware toppers. Cooder en Tweedy zijn er immers de figuren niet naar om comateuze artistieke carrières in leven te houden.

Heritage Blues Orchestra zou weleens een van de sensaties van de Groningse bluesnacht kunnen worden, zeker in de formatie – met blazers – waarin ze hun opwachting maken. De kerngroep is al niet te versmaden, met zangeres Chaney Sims, gitaristen Bill Sims en Junior Mack, drummer Kenny ‘Beedy Eyes’ Smith – zoon van Willie ‘Big Eyes’ Smith, de drummer van Muddy Waters –­, en mondharmonicavirtuoos Vincent Bucher. De blazers maken het geluid magisch, zoals is te horen op hun grensovdrschrijdene albumdebuut And Still I Rise uit 2011. Zo vaak maken de blazers hier live hun opwachting niet, dus…

Frequente Heaven-lezers kennen onze bewondering voor Chuck Prophet. We schamen ons daar in zijn geval niet voor, want dit is nou echt een muzikant naar ons hart. Alles in dienst van de muze, die trouwens in de persoon van echtgenote Stephanie Finch in zijn band speelt. Zijn album Night Surfer scoorde vorig jaar hoog in de Heavenjaarlijstjes, en belachelijk laag in de lijstjes van andere bladen. Misschien niet meteen de artiest die je verwacht op een rhythm & bluesfestival, maar – check him out – Chuck Prophet glorieert op ieder podium.

Met het jammende Gov’t Mule als afsluiter in de grote zaal – favoriet van Ron Jans –, de eigenzinnige rootsrockers Drivin’ n’ Cryin’ – aanbevolen door Tim Knol –, bijzondere singer-songwriters als Greg Trooper en Malcolm Holcombe en echte bluesartiesen als Mud Morganfield – zoon van –, Robben Ford en Guy Forsyth heb je als rhythm & bluesliefhebber eigenlijk geen enkele reden om niet af te reizen naar Groningen.

Rhythm & Blues Night: zaterdag 2 mei vanaf 20.00 uur in De Oosterpoort, Groningen. Zie voor tickets en alle informatie: www.rhythmbluesnight.nl.