Nieuw album Iris DeMent op komst

4 juli 2012

Na Gillian Welch maakt nu ook Iris DeMent een langverwachte, zij het door menigeen niet meer verwachte comeback. Niet dat ze echt helemaal van het toneel was verdwenen, want optreden deed de americana-zangeres met de indringende stem nog wel, maar ondertussen speelde een chronisch writer’s block haar lelijk parten. Eind vorig jaar meldde DeMent al binnen afzienbare tijd weer eens materiaal van eigen hand te gaan opnemen, nu staat er voor begin oktober een nieuw album aangekondigd met als titel Sing The Delta.

Op de kop af twintig jaar geleden debuteerde Iris DeMent met Infamous Angel, een verzameling verhalende countryfolkliedjes in de oeroude traditie van de zogeten old-time music uit de eerste helft van de vorige eeuw. Van hetzelfde laken een pak bleek de zo mogelijk nog betere opvolger My Life, maar op The Way I Should uit 2006 was het bluegrassinstrumentarium verruild voor een countryrockachtige begeleiding. Naast de uit haar eigen leven gegrepen liedjes kwamen voor het eerst ook thema’s als religie, oorlog en kindermisbruik op verrassend ferme toon aan de orde. Pas acht jaar later volgde het door merg en been gaande Lifeline, een verzameling kerkliederen die haar moeder vroeger altijd zong om zichzelf een hart onder de riem te steken.

Geproduceerd door gitaristen Bo Ramsey, de rechterhand van echtgenoot Greg Brown, en Richard Bennett, die werkte met americana-coryfeeën als Emmylou Harris, Steve Earle en The Mavericks, houdt Sing The Delta het midden tussen My Life en The Way I Should. Iris DeMent speelt uitsluitend piano op het dozijn liedjes met een totale speelduur van een klein uur, waarbij ze minder zwaar op de hand klinkt dan op het zo verheffend bedoelde Lifeline. Ronduit verrassend is het gebruik van een omfloerste blazerssectie in onder meer Livin’ On The Inside, dat al ruim een decennium lang deel uitmaakt van haar vaste live-repertoire.

Volgens eigen zeggen kreeg Iris DeMent, inmiddels de vijftig al gepasseerd, ruim een jaar geleden plotsklaps de geest, wat overigens niet wil zeggen dat ze het laatste anderhalf decennium geheel verstoken bleef van inspiratie. Er lagen diverse liedjes in onvoltooide staat en over enkele afgeronde liedjes had ze zo haar twijfels, vertelde ze afgelopen week tegen het Amerikaanse vakblad Billboard. Met hulp van haar twee producers lukte het haar uiteindelijk alle losse stukjes samen te voegen tot een mooi kloppend geheel. “Kennelijk was de tijd niet eerder rijp. Ik ben blij dat ik zo lang heb gewacht.”

Luister hier naar 'Sing The Delta'