Nieuw album Joep Beving

22 maart 2017

Met zijn meer dan twee meter, volle baard en lange haren is Joep Beving een opvallende verschijning. Nog opmerkelijker is het succes van zijn in eigen beheer uitgebrachte debuut Solipsism. Sinds het verschijnen twee jaar geleden is het album met neoklassieke pianomuziek meer dan 70 miljoen gestreamd. Opvolger Prehension komt 7 april uit, er zijn al nummers te beluisteren.

Na het succes van Solipsism waren veel partijen geïnteresseerd in Joep Beving. “We hebben de tijd genomen voor een weloverwogen keuze”, zegt hij in het interview dat we aan vooravond van de release van Prehension met de lange Amsterdammer hadden. “Ik wilde een label dat me ondersteunt met lange adem, want het laatste wat ik wil zijn is een hype die even wordt uitgemolken.”

Hij vond onderdak bij het gerenommeerde Deutsche Grammophon, die hem ook creatieve vrijheid liet, want zijn muziek moet geen maniertje worden, een gevaar dat op de loer ligt bij zijn meanderende composities. “Solipsism is me min of meer overkomen, alsof de melodieën er altijd al waren en zich openbaarden toen ik er voor ging zitten. Solipsism is intiem, bij mij thuis opgenomen. Ik wilde dat kunstje niet herhalen, dus voor Prehension heb ik uitgezoomd. De vraag is dan natuurlijk of het werkt. Of het succes niet juist lag besloten in de intimiteit of dat ik werkelijk een bestendige stijl had gevonden die authentiek is. Maar tijdens concerten merkte ik dat mijn publiek soms behoefte heeft aan wat andere kleuren dan verstilde melancholie. En ik heb genoeg vertrouwen in mijn eigen kritische vermogens en die van de mensen om me heen, dat ik het idee had dat het goed zou komen.”

Het complete interview met Joep Beving staat in het nieuwe nummer van het magazine dat 10 april uitkomt.

Joep Beving live: 20 mei in TivoliVredenburg, Utrecht; 2 juni op Vestrock, Sluis; 25 juni op Down The Rabbit Hole, Beuningen; 19 juli op Vierdaagse Feesten, Nijmegen.