Nieuw album Rowwen Hèze op komst

29 juni 2012

Na zes jaar komt Rowwen Hèze eindelijk voor de dag met de opvolger van het succesvolle album Rodus & Lucius. Niet dat er in de tussentijd geen nieuw werk van de Limburgse folkrockers is verschenen. Zo waren er de speciale gelegenheidssingles Nar Boave, Lied Vur Limburg en vorig jaar nog Manne Van Staal, het titelstuk van een dubbelalbum vol oude en recente curiosa, waaronder een samen met het rapduo The Opposites uitgevoerde versie  van hun grootste hit De Neus Umhoeg.

Het jubileumjaar 2010 werd luister bijgezet met Zilver, een tweeluik bestaande uit de destijds in eigen beheer op vinyl uitgebrachte debuutep en een zestal daarop voortbordurende nieuwe liedjes. Vooral de door producer Daniël Lohues mooi klein gehouden ballades Megje Van Vermeer en Zilverstroat lieten voorman Jack Poels op zijn romantische best horen. En dan was er een maand of drie geleden Deze Daag, een duet met de Limburgse musicalster Chantal Janzen, dat Rowwen Hèze samen met het Limburgs Symfonie Orkest ten gehore bracht tijdens de opening van de Floriade in Venlo. Het nostalgisch gestemde liedje komt in een groepsversie ook op het nieuwe album te staan.

Net als bij Rodus & Lucius vonden de opnamen plaats in een boerderette in de Peel op een steenworp afstand van thuisbasis America, waarbij Tren van Enckevort opnieuw fungeerde als producer. “Recht voor zijn raap en vooral niet te bang”, zo omschrijft de accordeonist en pianist in De Limburger het resultaat. “We hebben bijvoorbeeld een liedje in de tuin opgenomen. Dan hoor je een tractor voorbijrijden en de vogels fluiten.”

Het album bevat twaalf nieuwe liedjes van Jack Poels, die de nodige inspiratie putte uit een treinreis met de Transmongolië Express en een aansluitende vakantie in China. De titel van de cd luidt Geal, wat Limburgs is voor geel. “De kleur van mensen die harmonie nastreven”, aldus Jack Poels tegen verslaggever Peter van de Berg in datzelfde verhaal in De Limburger. “Op onze website schreef iemand in het gastenboek: ‘geal betekent Geef Elkaar Alle Liefde’. Dat is toch mooi. Geel staat gewoon voor geluk.”

Geal zal ergens in augustus verschijnen, maar op hun website licht Rowwen Hèze met een serie korte filmpjes om de zoveel dagen alvast een tipje van de sluier op.