Nieuw: americanafestival in Amsterdam

23 februari 2018

Op zaterdag 25 augustus 2018 vindt in het Amsterdamse Bos de eerste editie van Once In A Blue Moon plaats. Het nieuwe festival richt zich op americana, country, folk, blues en rootsrock. Tim Knol is een van de artiesten die zal optreden, naast onder anderen The Mavericks, Sam Outlaw, Hiss Golden Messenger en Bombino.

De Hoornse singer-songwriter roemt het initiatief en is verguld onderdeel uit te maken van het programma. Tim Knol: "Het festival wordt groots opgezet en kent een heerlijk gevarieerde line-up. Al sinds m’n jeugd ben ik een groot liefhebber van deze genres, bijzonder tof om daar tussen te mogen staan.”

Once In A Blue Moon wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Tot die eerste categorie behoren The Mavericks, die met hun mix van country, latin en rockabilly in de nineties grote successen boekten en al jaren een vaste waarde vormen. Jongere acts als Sam Outlaw en Hiss Golden Messenger ontwikkelen zich gestaag richting een dergelijke status met hun verfrissende interpretaties van oorspronkelijke genres; Sam Outlaw met classic country en honky tonk, Hiss Golden Messenger met alt-country en indiefolk.

Die onderverdeling is ook terug te zien in de huidige publieke belangstelling voor deze muziekstroming: de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, wordt aangevuld met een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt. Tim Knol kan dat beamen: "Vroeger, toen ik met mijn vader naar rootsfestival Blue Highways in Utrecht ging, was ik altijd de jongste. Nu zie ik bij americanaconcerten meer jongeren om me heen. Once In A Blue Moon spreekt een breed publiek aan, en zeker ook de nieuwe generatie.”

Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie ook inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en tex-mex-gerechten en Kentucky soul food. Met het idyllische decor van het Amsterdamse Bos zijn alle randvoorwaarden aanwezig om zowel de goed ingevoerde liefhebber als de festivalganger op zoek en ontdekkingen te  bekoren.

Once In A Blue Moon: zaterdag 25 augustus 2018 in het Amsterdamse Bos, Amsterdam; met onder anderen Tim Knol, The Mavericks, Sam Outlaw, Hiss Golden Messenger en Bombino; meer namen volgen; zie festivalsite voor meer informatie en tickets.