'Nieuw' Dylan-nummer

21 augustus 2014

Op Nothing To It horen we Jim James van My Morning Jacket, bijgestaan door Elvis Costello and Marcus Mumford. De muziek is van James, de tekst is van Bob Dylan. Het nummer staat op Lost On The River: The New Basement Tapes, dat eind november verschijnt.

Onder leiding van producer T Bone Burnett heeft een aantal artiesten teksten van Bob Dylan op muziek gezet. Die teksten dateren uit 1967, toen Dylan met The Band in en rond Woodstock op adem kwam met jamsessies die in 1975 zijn uitgebracht als The Basement Tapes. Dylan had een pauze ingelast in zijn stormachtige carrière, die in amper een jaar tijd het fabuleuze drieluik Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde opleverde, maar hem ook had uitgeput.

Zo ging althans het verhaal. Het mysterieuze motorongeluk dat hij in juni 1966 in Woodstock had bood Dylan een uitgelezen mogelijkheid zich te onttrekken aan het openbare leven en te doen wat hij het liefst deed: muziek maken en teksten schrijven. Honderden nummmers nam hij samen met The Band op, het merendeel traditionals. Twee dozijn staan er op het dubbelalbum The Basement Tapes, vele andere zijn later verschenen op diverse (bootleg)uitgaven.

Bekend was dat Dylan in de kelder nog veel meer teksten had geschreven waar niets mee was gedaan. Verzoeken van muzikanten om dat materiaal te mogen gebruiken wees hij altijd resoluut van de hand. Tot voor kort. Het resultaat is twintig ‘nieuwe’ Dylan-nummers, waaronder Nothing To It, dat nu als eerste naar buiten is gebracht.

Lost On The River: The New Basement Tapes verschijnt eind november bij Universal.