Nieuw kleinschalig festival in Belgische Ardennen

18 augustus 2014

La Truite Magique is een nieuw kleinschalig festival dat op vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus wordt gehouden in de anders zo stille vallei in de gemeente Houffalize. Er is een divers programma, van swingende bluegrass tot intieme folk en van bezwerende psychedelica tot vrolijke garagepop. 

De locatie was er, de liefde voor muziek eveneens en dus organiseren Bob Muileboom en Henja Govers La Truite Magique pal naast hun hotel. "Bob, de rock 'n' roll is weer terug in je leven." Dat compliment van Dikke Dennis, de zwaarlijvige mascotte van de Eindhovense band Peter Pan Speedrock, was twee jaar terug voor Muileboom de zoveelste bevestiging dat hij en zijn partner de juiste beslissing hadden genomen. In 2012 zetten de Peter Pannen met hun vroegere bassist Muileboom, te horen op debuutalbum Peter Pan uit 1997, het eerste Beaverfest op poten. De contacten tussen het trio uit Rockcity en het gewezen bandlid waren altijd gebleven en Peter, Bart en Bartman zagen in de idyllische vallei rondom het hotel van hun kompaan de ideale plek voor een nieuw festivalconcept, naast Speedfest en Klok Rock Orange die ze ook al organiseren.

Omdat Henja en Bob hun hotel La Truite d’Argent, dat ze een decennium eerder waren gestart, net hadden uitgebreid met een miniconcertzaal, vielen de puzzelstukjes snel op de goede plaats. Beaverfest was geboren en op het geslaagde debuut in 2012 volgde een even leuke editie 2013. Als Peter Pan Speedrock het niet razend druk had met de promotie van het nieuwe album, was die derde jaargang er vast ook gekomen. “De burgemeester van Houffalize is heel blij met het festival,” aldus Muileboom. “Eindelijk gebeurt er weer eens wat nieuws.”

De burgemeester kan nog steeds blij zijn, want het festival vernieuwt nu noodgedwongen ook zichzelf. De feestende bever heeft plaatsgemaakt voor de magische forel en daarmee verandert meteen de toon van het evenement: het wordt wat minder rock 'n' roll. Op het affiche staan nu Bed Rugs, Birth of Joy, Joana Serrat, ID!OTS, The Epstein, Marble Sounds, Town of Saints, Mozes and the Firstborn, Pretty Lightning, Yuko, King Dalton, Pale Grey en Blackie and The Oohoos.

Echter, volgens de organisatie is en blijft de werkelijke headliner de adembenemend mooie vallei zelf, inclusief kabbelend beekje. En daar is niets van gelogen, weet ik uit eigen ervaring. Diezelfde ervaring leverde het besef op dat zelfs na een hete dag de temperatuur in de vallei razendsnel daalt. Zomer- én wintergarderobe mee dus.

Tijdens deze eerste La Truite Magique zijn naast de reguliere shows in de hoofdtent ook intiemere pop-up-concerten op een spannende plek in de bossen rondom de vallei. En 's nachts, als de zangers uitgezongen zijn en de kampvuren gedoofd, kruipt de bezoeker in zijn eigen tent, op nauwelijks 100 meter van de festivalnederzetting.

La Truite Magique biedt plaats aan slechts 600 bezoekers. Groot genoeg voor het festivalgevoel, tegelijk de ultieme gelegenheid om in twee dagen tijd met alle bezoekers bevriend te raken. La Truite Magique is nog niet helemaal uitverkocht, maar veel kaarten resten er ook niet meer.

Dagticket vrijdag € 15 ,-; dagticket zaterdag € 35,-, combiticket vrijdag en zaterdag € 45,- Magic Combi Ticket (vrijdag + zaterdag + camping + 2 x ontbijt) € 67,50.