Nieuwe bundel van muziekdichter John Schoorl

22 januari 2015

John Schoorl is journalist van de Volkskrant, medewerker van Heaven, maar toch vooral dichter. Muziekdichter welteverstaan. Dit keer liet hij zich inspiren door de jazz.

Hoor de zieltrein is de welluidende titel van de nieuwe bundel van John Schoorl. Met het luisteren naar het legendarische album Search For The New Land van trompettist Lee Morgan kwam de inspiratie voor een hele reeks gedichten waarin ritme de dominante rol speelt. Schoorl dicht niet óver muziek, zijn gedichten zijn muziek. De eerste gedichten werden geschreven in een nachtelijke sessie met kunstenaar en jazzkenner Willem Snitker. Zijn jazzy miniaturen sieren de bundel.

Sta je daar op een heuvel te galmen naar je ondergelopen land, kwijtgeraakt aan het water, zie je alleen maar brokstukken geluidloos drijven, tinke, tonke, raak het water niet aan, no way zwemmen in eigen ondergelopen land, verdomme, kom terug angst, als een gestolen moment, verover niemandsland, voordat het verder onderloopt, ja je kan nee je kan niet, lees deze gewichtige mededeling.

Van John Schoorl verschenen onder meer de bundels A Capella, Uitloopgroef en Bukshag. Over Uitloopgroef schreef poëziepaus Gerrit Komrij: ‘’t Swingt, een hele bundel lang.’


Hoor de zieltrein wordt uitgegeven door Van Gennep, Amsterdam. ISBN 97894616431117  € 17,90