Nieuwe single Judy Blank

12 juni 2019

De carrière van Judy Blank (24) leek flink in de lift te zitten sinds het verschijnen van haar in Amerika opgenomen rootsalbum Morning Sun. Ze ontroerde wereldwijd met vernuftig in elkaar gestoken liedjes, de oprechte zielenroerselen van een jonge vrouw met een oude ziel.

In Nederland was Mary Jane een Radio 2 TopSong, Elton John roemde haar ballad 1995 en Tangled Up In You tikte onlangs een miljoen streams aan op Spotify. Je zou denken dat het haar als artiest aan weinig dingen ontbreekt, maar niets is minder waar. Slaaptekort, geldproblemen en voortdurende pogingen tot zelfreflectie, die niet altijd even vlekkeloos verlopen. Het zijn onderwerpen van haar nieuwe ep Morning After, met liedjes die handelen over de keerzijde van de medaille. De nummers zijn rauwer, harder en snijden andere onderwerpen aan dan haar coming-of-age op Morning Sun.

Met de nieuwe single Goldmine verlegt ze de grenzen van americana richting indierock. Het laat zien dat Judy Blank zich, zowel op persoonlijk als op muzikaal vlak niet gemakkelijk laat beperken. Het is het voorproefje van de ep die in november zal verschijnen via V2/Munich Records.

Judy Blank: ‘’De inspiratie voor het nummer vond ik op een afgelegen strand in Zuid-Frankrijk. Het was einde zomer, ik had al mijn geld opgemaakt tijdens een roadtrip door Amerika en was even vergeten dat ik ook nog moest optreden op een surffestival. Mijn gitaar was geleend, het geld om de bandbus te huren ook. Ik besloot dat het maar beter was om niet op mijn rekening te kijken en bereidde me voor op een overlevingsdieet van spaghetti met suiker. Op het festival ontmoette ik een jongen die alles voor elkaar leek te hebben. Vintage gitaren uit de jaren ‘60, een versterker uit de vroege jaren ’70... duur spul. Toen ik vroeg hoe hij dat voor elkaar had gebokst, zei hij zonder blikken of blozen dat hij het allemaal van zijn ouders had gekregen. Heel even voelde ik een steekje jaloezie, maar later bedacht ik me dat het maar beter was om aardig te blijven. Want zo’n persoon kom je natuurlijk niet twee keer tegen.’’

Voor het opnemen van de ep ging ze opnieuw naar Nashville, waar ze eerder Morning Sun opnam. Morning After werd geproduceerd door Ethan Ballinger, die verantwoordelijk is voor de gitaarpartijen op het eerder uitgekomen album.