Nieuwe single van Thomas Dybdahl

9 juni 2018

Het was even stil rond Thomas Dybdahl, maar vandaag verscheen zijn nieuwe single Can I Have It All, een voorproefje van zijn nieuwe album dat later dit jaar zal uitkomen. Het is het tweede album in een drieluik dat de sympathieke Noor aankondigde in het interview dat Heaven vorig jaar met hem had bij het verschijnen van The Great Plains.

Dat album trok ruim 300.000 maandelijkse luisteraars op Spotify. Dybdahl had The Great Plains opgezet als een lp met een A- en een B-kant, vertelde hij. “De eerste vijf liedjes zijn rustig en contemplatief, de andere vijf uptempo. Je mag ervan uitgaan dat de meeste luisteraars het album zullen streamen of aanschaffen op vinyl. Ik merk het ook bij mijn eigen merchandise. Ik verkoop veel meer lp’s dan cd’s. In Noorwegen en Zweden, de bakermat van Spotify, is de cd zelfs zo goed als dood, en dat terwijl die voor mijn muziek eigenlijk de perfecte geluidsdrager is.” Dybdahl besteedt altijd veel aandacht aan de flow van zijn albums. Zoals je een goede film van begin tot eind bekijkt, zo komt zijn sfeervolle muziek het best over als je het album in zijn geheel beluistert en op een cd past makkelijk een uur.

The Great Plains is de eerste uit een reeks van drie. “Geen thematisch drieluik, eerder een planmatig geheel. Noem me een planfreak, iemand die altijd te werk gaat volgens een uitgestippelde route. Ik heb dat houvast nodig zodat ik me niet voortdurend loop af te vragen wat ik moet doen. Het ondervangt ook dat ik in een vacuüm terechtkom zodra een album af is. Voor de volgende plaat heb ik alle nummers al klaarliggen.”

Dybdahl heeft het album opgenomen met sterproducer Larry Klein, bekend van zijn werk met Joni Mitchell, met wie hij ruim tien jaar getrouwd was, en producties voor Tracy Chapman, Madeleine Peyroux en Melody Gardot, om slechts een paar namen te noemen. “We gaan ook nog eens aan de slag in de Sunset Sound Studio’s in Los Angeles, historische grond waar zo veel klassiekers zijn gemaakt”, zei hij een jaar geleden.