Nieuwe single van Thomas Dybdahl

25 juli 2018

Amper een jaar na The Great Plains staat een nieuwe release op stapel van de Noorse artiest Thomas Dybdahl: All These Things. Het resultaat van een bijzondere samenwerking met de legendarische producent Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock, Tracy Chapman). Vandaag is de (video)première van de single Look At What We’ve Done.

De muziek van de zachtmoedige Noor, sinds jaar en dag getooid met een hipsterbaard, is doordrenkt van een fijn soort melancholie.

The Great Plains, vertelde Thomas Dybdahl vorig jaar aan Heaven, zou het eerste album zijn in een reeks van drie. “Geen thematisch drieluik, eerder een planmatig geheel. Noem me een planfreak, iemand die altijd te werk gaat volgens een uitgestippelde route. Ik heb dat houvast nodig zodat ik me niet voortdurend loop af te vragen wat ik moet doen. Het ondervangt ook dat ik in een vacuüm terechtkom zodra een album af is. Voor de volgende plaat heb ik alle nummers al klaarliggen.”

Dybdahl zou het vervolgalbum opnemen met sterproducer Larry Klein, bekend van zijn werk met Joni Mitchell, met wie hij ruim tien jaar getrouwd was, en producties voor Tracy Chapman, Madeleine Peyroux en Melody Gardot, om slechts een paar namen te noemen. “We gaan ook nog eens aan de slag in de Sunset Sound Studio’s in Los Angeles, historische grond waar zo veel klassiekers zijn gemaakt.”

Thomas Dybdahl nu over de samenwerking met Larry Klein. “Larry en ik hadden al een tijdje contact over het opnemen van een album op de ouderwetse manier. De beste sessiemuzikanten, de beste locatie, goede liedjes en een super strak schema, zodat we de tijd optimaal moesten benutten en onze instincten moesten vertrouwen zonder dat we teveel over konden doen.”

In de basisband van All These Thing speelt dan ook een aantal legendarische sessiemuzikanten met een discografie die lang genoeg is om een encyclopedie te vullen:  drummer James Gadson (Temptations, Bill Withers, Marvin Gaye), guitarist Dean Parks (Elton John, Crosby & Nash, Madonna), toetsenist Patrick Warren (Bob Dylan, Taylor Swift, Chris Cornell), bassist Dan Lutz (Michael Bublé), drummer Brian MacLeod en guitarist David Baerwald. Dybdahl: “Niet iedereen heeft het voorrecht om met legendes als deze de studio in te gaan en het een werkdag te noemen. Ik moest mezelf af en toe knijpen en mezelf focussen om erbij te blijven en te genieten.”

All These Things verschijnt op 12 oktober via V2 Records. Dinsdag 12 februari 2019 speelt hij in Paradiso Noord, Amsterdam.