Nina K is weer Nina Kinert

13 april 2018

De Zweedse zangeres Nina Kinert, bekend als Nina K, brengt vandaag de video uit van haar nieuwe single Der Dom, il Duomo. Het is afkomstig van het studioalbum Romantic - dat gepland staat voor een release op 11 mei.

Nina Kinert beleefde haar internationale doorbraak in 2007, toen automerk Saab haar single Through Your Eyes gebruikte voor een wereldwijde reclamecampagne. De volgende single Beast was ook al raak, het werd een radio-hit in heel Europa. Haar album Red Leader Dreamin (2010) was geïnspireerd op Star Wars.

Het nieuwe album Romantic is volgens Kinert veel meer een uiting van wat schrijven en muziek voor haar persoonlijk betekent. Verschillende aspecten van romantiek vormen het verbindende thema. Liedjes over ware liefde, gevoeligheid over gevoel, ziel over intellect, natuur over God, nostalgie en 19de-eeuwse poëzie van dichters als Baudelaire en Shelley.

Het schrijven van de liedjes werd in belangrijke mate gekenmerkt door twee belangrijke gebeurtenissen in mijn leven", zegt Kinert. "Moeder worden en en naar Nieuw Zeeland gaan. Ik bezocht de plek van mijn dromen - het strand van Jane Campions’ film The Piano. Ik was tien jaar toen ik die film zag en ik wilde heel graag een van de personages zijn. Ik was zo blij dat iemand me ooit vertelde dat ik leek op Anna Paquin, die Holly Hunters’ dochter speelde. Ik heb de klassieke theme song van Michael Nyman leren spelen, om het op die manier fysiek te kunnen voelen. Iedere keer als ik daarna weer naar Nieuw-Zeeland ging, voelde ik me niet alleen deel van die film, maar ook deel van de natuur - gelukkig en vrij. "

Moeder worden was een andere reis. "Een kind krijgen is in zekere zin heel primitief en heel spiritueel. Heel dramatisch soms, en altijd romantisch. Als ik mezelf laat gaan en mijn dochter volg, laat ze me de wereld zien.”

De ervaringen brachten Kinert terug naar de kern van haar kunstenaarschap. Bewust veranderde ze haar naam terug. Nina K heet nu weer Nina Kinert. En ze vindt het niet langer vervelend een singer-songwriter te worden genoemd

Romantic verschijnt via V2 Records