North Sea Jazz 2012: programma bekend

29 april 2012

Afgelopen vrijdag heeft de organisatie van North Sea Jazz het programma bekendgemaakt. Het driedaagse festival, van vrijdag 6 juli tot zondag 8 juli in Ahoy Rotterdam kent weer een zeer gevarieerde line-up.

Jazz dekt de lading allang niet meer van North Sea Jazz, dat voor de 37e maal plaaatsvindt. Een van de openingsacts op vrijdag is John Hiatt. Diezelfde dag maken ook Van Morrison en Lenny Kravitz hun opwachting. De laatste in de rol die Prince vorig jaar had, hij verzorgde het – apart te betalen – nachtconcert na afloop van het reguliere programma. Anders dan Prince geeft Kravitz slechts één concert. Een andere publieksfavoriet is Rufus Wainwright, die op zaterdag zal optreden.

Uiteraard is er ook nog altijd veel jazz te beluisteren, met naast bekende namen als Wayne Shorter, Kurt Elling, Esperanza Spalding, Joe Lovano, Christian Scott en Pat Metheny, tal van onbekendere acts die de gezellige bovenzalen bespelen.

Ook bluesliefhebbers komen aan hun trekken. Zo maken de veteranen Robert Cray en Taj Mahal weer eens hun opwachting en zijn wij zeer benieuwd hoe het Blues Heritage Orchestra zich live manisfesteert. De soul wordt verzorgd door onder anderen Betty Wright, Gregory Porter (of is dat toch meer jazz?) en Jill Scott. Ook Chic met Nile Rodgers is te beluisteren. Voor wereldmuziek gaan we naar Fatoumata Diawara, Oumou Sangare en Rodrigo Y Gabriela.

Er is zo veel te zien te horen dat ieder zijn eigen programma bij elkaar moet puzzelen. Alle informatie vindt u op de site van North Sea Jazz.

North Sea Jazz, 6,7, en 8 juli Ahoy Rotterdam. Dagkaarten vanaf € 79. Passe-partout vanaf € 209.