North Sea Jazz ontsluit archieven

16 maart 2013

North Sea Jazz is misschien wel het eerste festival dat een merk op zich werd. Sinds 1976 zijn de drie dagen in juli – eerst in Den Haag, later in Rotterdam – een must voor liefhebbers van jazz, en lang niet alleen maar jazz. De archieven worden nu ontsloten.

Het zijn prachtig verzorgde uitgaven, geheel in de North Sea Jazz-look, met opnames van Dexter Gordon, Yuri Honing, Michiel Borstlap en Eric Vloeimans. Het zijn de eerste vier in een reeks die erg veel belooft. Welke jazzgrootheid speelde immers niet op het festival? Dit jaar volgen in deze reeks nog uitgaven met Miles Davis, Dizzy Gilespie, Maceo Parker, Wayne Shorter, Marcus Miller en Jan Akkerman.

De vier albums laten mooie optredens horen én zien. Want naast een cd bevat iedere uitgave een dvd met (andere) concertbeelden. De kwaliteit daarvan is hoog, want het betreft opnamen van AVRO en NOS/NTR die bedoeld waren voor uitzending – en soms ook al op tv te zien zullen zijn geweest. Iedere uitgave bevat een mooie introductie op de artiest en annotaties over de concerten – wanneer, waar en wie.

Het komende North Sea Jazz heeft weer de inmiddels beproefde mix van grote namen en nieuw talent, en beperkt zich zeker niet alleen tot jazzmuziek. Als we bijvoorbeeld alleen al kijken naar de soulartiesten die tot nu zijn aangekondigd: James Hunter, John Legend, Cody Chesnutt, Shuggie Otis, Kendrick Lamar, Charles Bradley, Bettye LaVette, José James, Lianne Le Havas, Dionne Warwick. Zo’n puik gezelschap zul je niet snel elders aantreffen.

North Sea Jazz op 12, 13 en 14 juli in Ahoy, Rotterdam.