North Sea Jazztip 2: Bassekou Kouyate

8 juli 2013

Als begeleider van gitarist Ali Farka Touré en een van de gangmakers in de supergroep AfroCubism verwierf de n’gonivirtuoos internationale bekendheid. Nu mikt Bassekou Kouyate (47) op de mondiale doorbraak met zijn eigen familiegroep, waarbij hij op de bres staat voor de eenheid van Mali.

De eeuwenoude n’goni is een met koeienhuid bespannen viersnarige moerbeihouten luit, die oorspronkelijk uitsluitend was te horen op het Malinese hof om krijgers een hart onder de riem te steken wanneer ze ten strijde moesten trekken. Bassekou Kouyate heeft het onaanzienlijke instrument eigenhandig voorzien van elektrische versterking en wahwah-pedalen. “Ik kan de n’goni nu niet alleen als een kora laten klinken, maar ook als een gitaar of een piano”, beweert hij.

Sterker zelfs, Kouyate kan tegenwoordig even heftig uithalen en messcherp soleren als de meest doorgewinterde bluesgitarist, zo blijkt tijdens het spetterende optreden van zijn groep Ngoni Ba op de recente Music Meeting in Nijmegen.

Op het podium is zijn vernieuwde kwartet uitgebreid met Moctar Kouyate op kalebas en neef Tamara Tounkara op tama en yabara. “Dat mijn zoons Moustafa en Mamadou sinds kort meedoen, ligt helemaal in de familietraditie van de griots”, aldus Kouyate. “Ik heb het spelen geleerd van mijn vader. Zijn vrouw was trouwens zangeres. Mijn vader op zijn beurt trad weer in de voetsporen van mijn opa Bazoumana Sissoko, de leeuw van Ségou.”

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba live: zaterdag 13 juli North Sea Jazz, Rotterdam; het volledige interview met Bassekou Kouyate is te lezen in het meest recente magazine