North Sea Jazztip 4: Terence Blanchard

11 juli 2013

Die laatste dagen van augustus 2005 zullen ze in New Orleans nooit meer vergeten. In amper anderhalve dag richtte tropische orkaan Katrina de stad bijna ten gronde. De littekens zijn nog altijd zichtbaar, de monumenten gelukkig ook.

Rampen vragen om monumenten. Opdat we niet vergeten. Katrina heeft een rijke oogst opgeleverd, want New Orleans is natuurlijk geen doorsnee stad. Het is niet alleen de bakermat van de jazz, het is ook een eigengereide vrijplaats met bijzondere tradities: eigen eten, eigen muziek en eigen carnaval.

Monument 1

Televisieserie Treme (2010 HBO). De serie is van dezelfde mensen die met de The Wire misschien wel de beste serie ooit maakten: David Simon en George Pelecanos. Dus volgen we in Treme niet slechts het wel wee van een aantal inwoners, onder wie muzikanten. Ook de politieke achtergronden, de corruptie, het ontaarde politiecorps, de tegenstelling tussen arm en rijk, Noord en Zuid, worden ragfijn uit de doeken gedaan. Met mooie (bij)rollen van de Nederlander Michiel Huisman en hard core troubadour Steve Earle. En heel veel muziek. Gastoptredens van onder meer Trombone Shorty, Allen Toussaint, Elvis Costello, Ron Carter en John Hiatt.

Monument 2

Zeitoun van Dave Eggers (2009). Er zijn mensen die beweren dat dit geen literatuur is omdat de zinnen tot op het bot zijn afgekloven. Maar dat is juist de kracht van dit adembenemende verslag van een overlevende van Katrina. Op bijna mathematische wijze recontrueert Eggers van dag tot dag en uur tot uur het leven van Abdulrahman Zeitoun, een tot Amerikaan genaturaliseerde Syriër. Het boek laat je achter in verbijstering.

Monument 3

A Tale Of God’s Will Trompetist – A Requiem For Katrina (2007). Hiermee richtte trompettist Terence Blanchard, geboren en getogen in New Orleans, een waar monument op. Zijn quintet wordt bijgestaan door het Nothwest Simfonia en de muziek beweegt zich tussen jazz – met schitterende soli van Blanchard – en klassiek. Ingetogen en uitbundig. Blanchard die vrijwel alle films van Spike Lee van muziek voorzag, ook diens documentaire over Katrina – When The Levees Broke –, neemt de luisteraar mee langs alle emoties die zo’n catastofe oproept: van wanhoop en verdriet tot vrees en hoop. Een meesterwerk.

Terence Blanchard Quintet live: vrijdag 12 juli, North Sea Jazz, Rotterdam