Ode aan hét Dire Straits-album

26 januari 2018

De cover is alomtegenwoordig in theaterland: voor uitverkochte zalen brengen The Analogues Beatles-repertoire tot leven, Her Majesty doet datzelfde met het werk van Crosby, Stills, Nash & Young en ook The Dutch Eagles trekken veel volk met vertolkingen van de nummers van hun Amerikaanse voorbeelden. En dat is slechts een greep uit het aanbod.       

Ook Peter Groot Kormelink, ooit succesvol met eigen geschreven nummers in de Groningse groepen Splitsing en De Jazzpolitie, en tegenwoordig vooral actief als producent van evenementen, sprong in op die trend. Het resulteerde in 2015 in de start van Legendary Albums Live, een concept waarbij Nederlandse muzikanten aan de muziek en makers van, de naam zegt het al, legendarische albums eer betonen. En dus niet die albums zo goed mogelijk imiteren, laat Groot Kormelink met nadruk weten.      

Waren voorgaande edities gewijd aan Stevie Wonder’s Songs In The Key Of Life en The Joshua Tree van U2, voor aflevering drie is de keus gevallen op Dire Straits en hun voorlaatste studio-album Brothers In Arms. Met dertig miljoen exemplaren een van de best verkochte albums aller tijden, maar bij het uitkomen in 1985, met name in de Britse pers, verguisd en daardoor ook wel omschreven als ‘the album most critics hate to love’.

Bij de beroepsluisteraars is inmiddels de herwaardering voor de Londense groep een feit. En zo wordt Brothers In Arms nu hier en daar dezelfde status toegemeten die Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon voor de jaren zeventig heeft. Dit jaar zullen zanger/gitarist Mark Knopfler en de zijnen  bovendien opgenomen worden in de Rock and Roll Hall of Fame.

Voor de derde LAL-editie is een band gevormd waarvan Erwin Nyhoff en Marcel de Groot de boegbeelden zijn. Is die laatstgenoemde dankzij Mag Ik Naar Je Kijken bij het grote publiek vooral bekend als ‘one-hit-wonder’, zijn wapenbroeder in de show zullen de meesten kennen van zijn deelname aan The Voice of Holland. Maar wie zich wat meer in het tweetal  verdiept heeft, weet dat het hier gaat om gedegen en gepassioneerde muzikanten met meer op hun conduitestaat dan wat vluchtige successen.  

Begeleid door een vierkoppige band onder leiding van Jan-Peter Bast, eerder toetsenist bij onder meer Thé Lau, moeten ze het publiek de komende maanden naar de schouwburgen zien te trekken. Met een show waarin vóór de pauze het album Brothers in Arms in zijn geheel gespeeld wordt en  men daarna een greep doet in de trommel met greatest Dire Straits/Mark Knopfler-hits.

Theater De Spiegel in Zwolle heeft de première en de zaal is voor meer dan driekwart gevuld. Kenmerkt de eerste helft van de show zich door een zekere verkramptheid, als alle nummers van het album natuurgetrouw gespeeld zijn, wordt de sfeer op het podium wat meer ontspannen. Dan krijgt de zaal ook te horen waar Dire Straits de mosterd vandaan haalden in korte stukjes Jerry Lee Lewis, Scotty Moore, Hank B. Marvin en Chet Atkins, met toelichting van Nyhoff. Een geboren verteller is de boerenzoon uit Dalfsen echter niet: zijn tekst komt er nogal schutterig uit.

Na de pauze, als er ook iets van een decor hangt, komt het publiek nog iets meer te weten over Knopfler en zijn band. Want, vertelt Nyhoff, voor de show heeft hij samen met Groot Kormelink de nodige research gedaan en ook een ontmoeting gehad met bassist John lllsley. Dat heeft alleen niet geleid tot de kleedkamerverhalen die in de voorpubliciteit beloofd zijn. Nee, eigenlijk komen de toehoorders meer te weten over de grillig verlopen carrière van Nyhoff dan over Dire Straits en hun introverte voorman.

Er is nog ruimte voor een paar vrolijke noten. Zoals bij Private Dancer, een van Knopflers succesvolste nummers, maar dan wel in de versie van Tina Turner. Die zou zijn ingehuurd voor vanmiddag, grapt Nyhoff, maar ze staat in de file bij Dalfsen. Spontaan dient zich in de zaal ene Lieke aan, die, gehuld in Tina Turner-achtige outfit met hakken, leren rok en netkousen, de honneurs dan maar waarneemt.  En Twisting By The Pool wordt, bij wijze van running gag een paar keer te vroeg ingestart. Marcel de Groot heeft zich dan al ontpopt als de stille kracht van de show: met een batterij aan gitaren steekt hij Knopfler en diens spel geregeld naar de kroon.  

Legendary Albums Live presenteert Dire Straits’ Brothers In Arms. Gezien:  20  januari 2018 in Theater De Spiegel, Zwolle. De voorstelling loopt nog tot en met 26 mei 2018. Zie speellijst.