Oi Va Voi: Big Brother

6 juli 2018

Vandaag verschijnt Big Brother, de tweede single van Oi Va Voi’s later dit jaar te verschijnen album Memory Drop. Oi Va Voi werd aan het begin van dit millennium gevormd door zes jonge Londenaren met verschilende muzikale achtergronden. Ze sleepten meteen diverse muziekprijzen in de wacht.

Het Londense Oi Va Voi maakte in 2004 een stormachtige entree op wereldmuziekpodium met hun mengsel van klezmer en dance. Het debuutalbum Laughter Through Tears leverde de band destijds twee BBC Radio 3 World Music Awards en een Edison Award op. Maar na het ook succesvolle gelijknamige album in 2007 werd het ineens vreemd stil rond de groep. Maar de comeback dient zich aan.

De naam van de groep is Jiddisch en betekent 'O, lieve god'. Je zou ze willen vragen waarom ze een decennium lang praktisch van de radar verdwenen waren. Het zoeken naar de juiste vocalist zou een van de oorzaken kunnen zijn. Op het debuutalbum was de Schotse KT Tunstall te horen, die niet veel later een succesvolle solocarrière zou starten met het album Eye To The Telescope en de hit Black horse & The Cherry Tree.

De zes instrumentalisten van Oi Va Voi gingen vervolgens in zee met diverse gastzangeressen, maar de echte klik zijn er niet meer te zijn. Tot nu, want met Zohara lijken ze weer een vocale aas in de gelederen te hebben. De eerste single Vanished World van het aangekondigde album was 8 juni te zien en te horen op deze site.

Eind november komt Oi Va Voi voor optredens naar Nederland. Zaterdag 24 november in Paradiso, Amsterdam; zondag 25 november in Doornroosje, Nijmegen.